Established Member of the

HuGBC

Egzotikus tájakon a novemberi Green Talk

2013. december 10., Saját hír 4180

Egy jótékonysági munkával létrehozott laoszi víztisztítóval, az ERM Foundation különleges projektjével ismerkedhettünk meg a programsorozat novemberi epizódjában.
1

Az októberi extra kiadás, a jubileumi, félnapos konferenciává bővült Green Talk XXL után ismét visszazökkent megszokott kerékvágásba a Magyar Környezettudatos Építés Egyesülete (HuGBC) és az RICS közös rendezvénysorozata, amely november 20-án jelentkezett újra. A Colliers irodában tartott kötetlen hangulatú találkozón ezúttal egy különleges projekttel ismerkedhettünk meg. Barta Zsombor, a projekt vezetője, a HuGBC alelnöke az ERM Foundation támogatásával, a résztvevők jótékonysági munkájával megvalósított napelemes víztisztítót mutatta be, amely a laoszi Luang Prabang városában egy bentlakásos iskola lakóinak életét könnyíti meg, ivóvizet előállítva a Mekong folyó tisztítatlan vizéből.

A projekt 2011-ben indult, a célja egy olcsón létrehozható és könnyen kezelhető víztisztító rendszer létrehozása volt. Ezenkívül fontos eleme a kezdeményezésnek a környezettudatosságra nevelés is, amelyre a jövőben is nagy hangsúlyt helyeznek majd. 

Az előadáson megtudhattuk, hogy a működőképes rendszer kidolgozása nem volt egyszerű, hosszú kísérletezés előzte meg. Ennek része volt a Mekong folyó vízminőségének elemzése, majd a kísérleti berendezés felépítése. Az első, kavicsszűréssel és lepárlással működő berendezés nem bizonyult elég hatékonynak, így a végleges verzió egy napelemes energiaforrással, UV-lámpával működtetett változat lett. Az előadás során számos speciális akadályról hallhattunk, amely a miénktől oly eltérő körülmények között zajló projektet kísérte, és megismerhettük a jövőbeli terveket is, amelyek további rendszerek létrehozását tűzték ki célul.

 

Forrás: http://hugbc.hu

<< Vissza a főoldalra