Established Member of the

HuGBC

Ezer hektár erdő telepítését tervezik Bécsben

2013. július 11., Sajtómegjelenés 2604

A Wienerwald Nord-Ost projekt keretében a város északkeleti részének zöldítését fontolgatják, hozzájárulva a zöld gyűrű kiteljesedéséhez.
1
Mintegy ezer hektárnyi erdőt telepítenének Bécs északkeleti részén, hogy a lakosság számának növekedésével párhuzamosan további pihenő- és kirándulóhelyeket hozzanak létre. A Wienerwald Nord-Ost projekt segítségével még közelebb kerülhetnek a Bécset övező zöld gyűrű kiteljesítéséhez.  
„Előrejelzések szerint 2035-re kétmillió lakosa lesz az osztrák fővárosnak, ami nemcsak új lakásokat, hanem további pihenőövezeteket tesz szükségessé. Bécsnek és főleg a Donaustadtnak hosszú távon nagy kiterjedésű zöldterületekre van szüksége többek között azért, hogy tehermentesítsék a már meglévőket, mint a Lobau, a Bisamberg, a Wienerwald vagy a Lainzer Tiergarten” – magyarázza a Wienerwald Nord-Ost elnevezésű projekt hátterét Ulli Sima környezetvédelmi városi tanácsos. 
Bécs északkeleti részén, a Donaustadtban ugyanis számos új lakás épül, ugyanakkor a városnak ez a része viszonylag szegény erdőkben. A Lobau erdőségeit leszámítva a 10 230 hektáros városrész alig 3 százalékát borítják összefüggő fás területek – annak ellenére, hogy a Bécsi Erdészeti Hivatal 1985 óta rendszeresen szervez faültetési akciókat „A fiatal bécsiek erdeje” néven.
A város északkeleti részére megálmodott Wienerwald Nord-Ost akár az 1000 hektárt is elérné és több fontos ökológiai funkciót is betöltene. Így pihenő- és kirándulóhely mellett természetes élőhelye lenne számos állat- és növényfajnak, továbbá hosszú távon biztosítaná a város igényeinek és lehetőségeinek megfelelő mezőgazdaságot. Norbert Scheed kerületi elöljáró azt sem tartja kizártnak, hogy a Donaustadt új zöld tüdeje esetleg túlnyúlna a város határain. 
A városok felmelegedése, a száraz pannon klíma és a lakosszám növekedésének tükrében „a több száz vagy akár ezer hektáros Wienerwald Nord-Ost nemcsak nagyszerű pihenő- és kirándulóhely lehet a következő generációk számára, hanem számos klimatikus előnnyel is járna a város számára” – magyarázza Ulli Sima városi tanácsos.
Ráadásul az erdőtelepítés révén a város még közelebb kerülhetne ahhoz, hogy teljessé váljon a Bécset körülölelő zöld gyűrű, amelynek egyes részeit – főleg a Wienerwaldban és a város déli részén található fás területeket és réteket – már 1905-ben védelem alá helyezte a képviselőtestület. 
Compress - Bécs Város Képviseleti Irodája

 

Forrás: http://www.compresspr.hu/

<< Vissza a főoldalra