Emerging Member of the

HuGBC

Fa, stég, víztükör - Hotel Pangea Ökocentrum

2018. szeptember 07., Sajtómegjelenés 37 Nyíregyháza Ököcentrum Hotel Pangea

A Nyíregyházi Állatpark számára régóta igény egy olyan több funkciós hely létrehozása, mely mind megjelenésében, anyaghasználatában, mind szellemiségében illeszkedik az állatpark zöld környezetéhez, a sóstói hangulathoz, illetve konferencia teret és szálláslehetőséget biztosít az odelátogató szakemberek és vendégek részére. Az épületet Gáva Attila tervezte.
3

A nevében fémjelzett ökológiai jelleg az egész komplexum gondolatvilágában, felépítésében, térszervezésében, anyaghasználatában megjelenik. Az épület külső megjelenése, belső tereinek látványvilága, funkcionális elrendezése mind erre az alapgondolatra felfűzött. Az építészeti megfogalmazásra a funkcióból adódó egyszerű, tiszta tömegképzés, organikus anyaghasználat, transzparencia és funkcionalitás a jellemző. 

Az épület négyszintes, a földszinten közösségi terek, kiszolgáló- és üzemeltető helyiségek találhatóak. Az első emeleten szállodai szobák, fitness részleg és épületgépészeti terek kaptak helyet. A második és harmadik emeleten hasonló elrendezésben szobák sora fut végig az utcai és az udvar felé néző homlokzati sávban. A negyedik emeletre az épület energetikai ellátását biztosító épületgépészeti tér került.


A Blaha Lujza sétány mentén történő elhelyezés az épület külső megjelenésében visszatükröződik. A sétány mindkét oldalát fasor szegélyezi, a Sóstói tó víztükre és a tóra épített horgász, pihenő és napozó stégek a meglévő fő látványelemek a környezetben. Az épület főhomlokzatában ezek az elemek köszönnek vissza. Az erkélyeket tartó oszlopok mint fatörzsek; az erkélyek mint önálló stégek; és a belső teret lezáró üveg függönyfal csillogása mint a víztükör jelenik meg az épületen. A homlokzati anyaghasználat szintén ökologikus hatású, nagy formátumú, famintázatú, greslap burkolat, amely megjelenésében nagyvonalú, elegáns és tartós. Az utcai és belső udvari természetre való reagálás adja az épület ökológiai, organikus megjelenését, illeszkedését az épített környezetbe.

Belső tereiben az alapkoncepcióra felépített látványvilág mindenhol tetten érhető. Mind a közösségi terekben, mind a szobákban, mind a közlekedőkben a természetes hatású vakolt, illetve fa- és fahatású felületek a dominánsak. A szobákban ehhez hasonlóan az anyaghasználat fára és nyers organikus felületekre korlátozódik. Mindamellett, hogy funkcionális, kényelmes, igényes szoba egységeket hozunk létre, mindenütt megjelenik az azonos, naturális szemlélet és anyaghasználat, amely minden teret összefog, egyenlő eszmei szintre emel.
 

A teljes cikk és további képek itt találhatóak.

Forrás: http://epiteszforum.hu

<< Vissza a főoldalra