Established Member of the

HuGBC

Felhívás az európai országoknak a párizsi klímaegyezmény megvalósításához

A meglévő épületállomány felel jelenleg az Európai Unió teljes karbonemissziója 36%-áért, így annak energiahatékonyabbá tétele kulcsszerepet játszhat a párizsi egyezményben kitűzött célok elérésében
1

A World Green Building Council felhívja az európai kormányokat, civil szervezeteket, fogyasztói csoportokat és üzleti vállalkozásokat arra, hogy erőiket egyesítve dolgozzanak ki terveket a kibocsátások csökkentésére, összhangban a párizsi klímaegyezmény létrejöttével.

Április 30-ától számítva a tagállamoknak mindössze egy évük van arra, hogy összeállítsák „Nemzeti Épület-felújítási Stratégiájukat” – vagyis egy olyan részletes tervezetet, amely kitér arra, hogy miként újítsák fel az ország lakóépület- és kereskedelmi létesítmény állományát úgy, hogy azok megfeleljenek a kitűzött energetikai céloknak.

A meglévő épületállomány felel jelenleg az Európai Unió teljes karbonemissziója 36%-áért, így annak energiahatékonyabbá tétele kulcsszerepet játszhat a párizsi egyezményben kitűzött célok elérésében, illetve az „Energiaunió” létrejöttében. A szakértők egyetértenek abban, hogy a számos európai kezdeményezés ellenére, amelyek ezt a területet célozzák, az épület-felújítások mértéke és mennyisége sem elégséges ahhoz, hogy megfeleljen a hosszú távú klímavédelmi célkitűzéseknek.

Nemrég 13 európai GBC részvételével elindult a BUILD UPON európai projektje, amely a világ legnagyobb épület-felújításokat célzó kooperációja. A projekt célja, hogy forradalmasítsa az épület-felújítás területét, méghozzá olyan stratégiák bevezetésével, amelyek segítségével az összes érdekelt bevonható a folyamatba és tevékenységük összehangolható.

James Drinkwater, a WorldGBC Európai Régiós Szervezetének (ERN) igazgatója elmondta: „A meglévő épületállományhoz köthető kibocsátások jelentik az egyik legnagyobb klímavédelmi kihívást, amellyel Európa szembesül, így mindenképp megoldást kell találnunk a problémára, amennyiben meg akarunk felelni a párizsi klímaegyezményben kitűzött céloknak. Európában nagyon sok energiatudatos épület-felújítási projekt zajlik, az összehangoltság hiánya azonban ahhoz vezet, hogy ezekkel nem tudjuk elérni a kitűzött céljainkat.”

„Az országoknak mindössze egy évük van arra, hogy olyan épület-felújítási stratégiát dolgozzanak ki, amelyek kellően hatékonyak ahhoz, hogy megfeleljenek ennek a kihívásnak. Ehhez eddig példa nélküli mértékű együttműködésre van szükség a kormányok és az iparági szereplők, és számos egyéb típusú szervezet között. Ez az a terület, ahol a BUILD UPON projekt segíteni tudja a folyamatot: összehozza a szereplőket, hogy erős, koherens nemzeti stratégiák jöjjenek létre, amelyek segítenek Európa elöregedő és nem kellően hatékony épületállományának átalakításában. Ezért sürgetjük és bátorítjuk az érintett országokat arra, hogy együtt dolgozzanak velünk és partnereinkkel, ambiciózus és összehangolt stratégiák kidolgozásában.”

A BUILD UPON kezdeményezés keretében elkezdődött egy olyan, a területtel kapcsolatos politikákat érintő diskurzus megszervezése, amelyben több mint 1000 szervezet vesz részt, a kormányoktól a helyi önkormányzatokig, hatóságokig, építőipari cégekig, gyártókig, energiaszolgáltatókig és bankokig – a cél az, hogy mindezek egyesítsék erőiket a kérdés megoldására.

Szeptember 20-21. között Madridban, Spanyolországban fog találkozni az épület-felújítás szegmensének 200 szereplője, azzal a célkitűzéssel, hogy megalkossanak egy olyan hosszú távú víziót, amely elősegíti a mélyfelújítások térnyerését.  

Az EU Energiahatékonysági direktívája megköveteli a tagállamoktól, hogy olyan hosszú távú stratégiákat dolgozzanak ki, amelyek elősegítik, hogy a tőke a meglévő épületállomány felújítása felé irányuljon. Napjainkig a tőkebefektetési potenciál ugyanis még közel sincs e téren kiaknázva. A befektetői csoportok felé a program keretében megfogalmazódott egy olyan igény, hogy a felújítással kapcsolatos célok tiszta, érthető körvonalazásával segítsék a brüsszeli döntéshozóknak az EU fő klímavédelmi és építésügyi előírásai, azaz az Épületek Energetikai Teljesítménye és az Energiahatékonysági Direktíva (Performance of Buildings Directive, illetve Energy Efficiency Directive) felülvizsgálatában.   

Bővebb infó:
www.buildupon.eu

Fotó: A Global Alliance for Buildings and Construction (Globális Szövetség az Épületekért és az Építkezésért) elindulása, Segolene Royale francia környezetvédemli és energiaügyi miniszter és Terri Wills (WorldGBC CEO) részvételével (Kép WorldGBC)

Forrás: http://worldgbc.org

<< Vissza a főoldalra