Established Member of the

HuGBC

Felújítás: üveghomlokzattal a fenntarthatóság jegyében

2020. február 13., Hírek tagjainktól 86 Guardian üveghomlokzat fenntarthatóság LEED

Madridban, az AZCA pénzügyi központ egyik magas épülete, a Castellana 77, két évtized után kelt újra életre. A felújítás egyik látványos eleme a Guardian Glass (HuGBC tag) homlokzat, amely az épület energiatakarékosságának és környezettudatosságának egyik kulcsává vált.
1

A homlokzat fontos szerepet játszott abban, hogy az épület elnyerje az ezt elismerő LEED Platinum minősítést. A meghatározó látvány és e korszerű működés a luis vidal + arquitectos építészei munkájának köszönhető.

A projekt megvalósítását két fő cél vezérelte: egyrészt a természetes fényviszonyok maximális kihasználása, másrészt egy egyedi épület sajátosságainak hangsúlyozása. „A cél az épület modernizálása volt, amelynek eredményeképpen az új létesítmény rugalmas és fenntartható, mindeközben pedig kiváló minőségű, a mai igényeket kielégítő tereket kínál. Az új arculat emellett tökéletesen illeszkedik a gyökereit tisztelő, ugyanakkor jövőorientált Madrid látképéhez." – mesélte az épületről Luis Vidal, építész.

Mindezt olyan teljes körű felújítással sikerült elérni, amelynek középpontjában az éles, függőleges modulációval beépítésre került homlokzat áll, és amelynek során Guardian SunGuard® SN 70/41 bevonatos üveget használtak az üveg függönyfal kialakításához.

Ennek a modern, inspiráló építési rendszernek egyik különleges tulajdonsága, hogy extra napfényvédelmet nyújt az árnyékolást biztosító, 60 cm-es, kiálló lamellák által (amelyek 15 cm-rel kijjebb helyezkednek el a főhomlokzathoz képest az épületfenntartás és takarítás miatt). Ezek használata és a Guardian Glass beépítése együttesen tovább javítja az épület általános naphővédelmi teljesítményét. Az építészeti újragondolás és átépítés a Castellana 77 teljes, 21.000 m2 területét érintette, beleértve a föld feletti 18 emelet átalakítását (összesen 16.261 m2), valamint rugalmasabbá tették a földszint elrendezését, ahol irodák és üzlethelyiségek is helyet kaphatnak. Az eredetileg parkolásra kialakított négy föld alatti szintet is felújították és hozzáépítettek még egy emeletet. Most az öt emeletnyi földalatti parkoló több mint 200 autó befogadására alkalmas.

Üveghomlokzat három változatban

A Castellana 77 homlokzatának megépítése két lépcsőből állt. Először le kellett bontani a teljesen elavult, omladozó, repedésekkel teli, eredeti homlokzatot. A munka következő szakaszában három különböző homlokzati megoldás készült a felület és az elhelyezkedés függvényében: függönyfal homlokzat, lamellákkal ellátott függönyfal homlokzat és átszellőztetett homlokzat.

A függönyfal homlokzat préselt alumínium profilrendszerből és kitöltő panelekből áll, amelyek laminált, semleges színhatású bevonatos üvegből készültek, Guardian SunGuard® SN 70/41 külső üveglappal. A 70 %-os fényáteresztő képességgel ez a megoldás a maximális napsugárzás elleni védelmet biztosítja, ugyanakkor semleges megjelenést kölcsönöz. A homlokzati rendszer szellőzése az üvegezés élénél biztosított, így az épület nem párásodik.

LEED: fenntarthatóság és kényelem

A Castellana 77 élen jár a fenntarthatóságban, amit a minősítő független szervezet, az US Green Building Council LEED minősítéssel (Leadership in Energy and Environmental Design) is elismert.

A LEED a világ egyik legnívósabb zöldépület minősítő rendszere, amely az épületeket a fenntarthatóság különböző szempontjai szerint minősíti; célja a környezetbarát, de egyúttal pénzügyileg is kivitelezhető, kényelmes ingatlanok népszerűsítése. A Castellana 77 a Platinum minősítést szerezte meg az épület tartószerkezete és külső határoló szerkezete (Core & Shell) kategóriában.

A teljes cikk itt olvasható.

 

Forrás: http://epiteszforum.hu

<< Vissza a főoldalra