Established Member of the

HuGBC

Felújított irodaház is érhet el kiváló zöld minősítést

A hatékonyságra fókuszáló újépítésű, vagy a kora okán limitáltabb adottságú, felújított épületeknek kisebb az ökológiai lábnyoma? A „Europe GRI” konferencián az európai ingatlanpiac vezető befektetői, hitelezői és fejlesztői keresték a kérdésekre a választ.
1

A felújított épületek és a fejlesztések eredményeként születő impozáns építészeti remekművek a fejlődés, a virágzó gazdaság, az állandó megújulás szimbólumoként foglalkoztatják az emberi képzeletet. Azonban az egyre szűkülő erőforrásokkal rendelkező világunkban sokakban merül fel az adekvát kérdés: mennyi időközönként, milyen gyorsan kell bontani és újjáépíteni?

Az épületek fűtésére, hűtésére, megvilágítására, vagyis az üzemeltetésre használt energia a 28 százalékát, az épületek teljes életciklusára vonatkozó, az anyagokhoz és az építési folyamatokhoz köthető szén-dioxid-kibocsátás pedig tizenegy százalékát teszik ki a világ összes szén-dioxid-kibocsátásának. Világunk legszennyezettségéért tehát 39 százalékban felelősek az épületek és az építőipar, így a terület azonnali megoldásokért kiált. A helyzet súlyosságát felmérve az Egyesült Királyság kormánya például vállalta, hogy 2050-re nullára csökkenti az építésből és üzemeltetésből származó kibocsátást.

Napjainkban már elképzelhetetlen egy új épület tervezése, fejlesztése anélkül, hogy ne kapjanak kiemelt figyelmet a környezetvédelmi, fenntarthatósági szempontok, hogy ne feleljen meg egy beruházás a legkorszerűbb energetikai követelményeknek és ne rendelkezzen BREEAM, vagy LEED minősítések valamely magasabb fokozatával. A minősítések megszerzése pedig nem csak egy szabályozásnak való megfelelés, hanem költségtakarékossági, értéknövekedési szempont is, egy döntő tényező az értékesítésnél és bérbeadásoknál.

Az elmúlt héten tartott Europe GRI konferencia fő tanulságaként elmondható, hogy az épületfelújítás ökológiai lábnyoma jóval kisebb, mint az új fejlesztéseké.

Itthon is van olyan ingatlankezelő, amely portfóliójába jelenleg kizárólag felújított épületek tartoznak. Befektető partnereikkel alulpozícionált, elhanyagolt épületeket megvásárolnak meg, melyeket felújítanak, a legkorszerűbb technológiákkal és szolgáltatásokkal öltöztetik fel, majd újrapozícionálják és ismét bérbeadják. Nagy figyelmet fordítanak arra, hogy minden ingatlanjuk rendelkezzen a lehető legmagasabb környezetvédelmi minősítésekkel. Az ingatlankezelő CityZen irodaháza idén júniusban, a Kálvin Square Irodaház pedig szeptember hónapban kapta meg a BREEAM „Excellent”, vagyis kiváló minősítését.”

<< Vissza a főoldalra