Established Member of the

HuGBC

Fenntarthatósági kitekintés a LEO FM IV. Benchmarking könyvében

Barta Zsombor, a HuGBC elnöke átfogó cikket írt a tavasz végén megjelent LEO FM kiadványban, melyben az épületüzemeltetési szakma figyelmét hívja fel a fenntarthatósági szempontok több vetületére, a hatékonyság mérésére.
1

(Részlet a cikkből)

Az épület üzemeltetésére és magára a létesítménygazdálkodási szakmára is hatalmas hangsúly helyeződik, hisz csak egy körültekintően és rendszerszintűen üzemeltetett és fenntartott épületnél biztosítható a hatékonyság. Ennél még tovább mutat az - a lassan a régiónkban is remélhetőleg begyűrűző trend - hogy a későbbi hatékony és környezettudatos üzemeltetés érdekében a létesítménygazdálkodással foglalkozó szakembereket már a tervezésbe is aktívan bevonjuk. Ezzel lehet biztosítani, hogy az épület egész életciklusára kiható és abban aktívan részt vevő szereplők együttes gondolkodása és tervezése mentén kerüljön valami megvalósításra. Egy így megtervezett épület ezzel nagyban hozzájárulhat a későbbi hatékonysághoz és eredményes üzemeltetéshez is. Sajnos egyelőre még elég kevés olyan tényleges projekttel találkoztunk itthon, ahol ezt igazán komolyan vennék és a tervezési
fázisba az üzemeltetéssel foglalkozó szakembereket is aktívan bevonták volna, pedig a minősítési rendszerek kredit pontokkal is díjazzák az ilyen, mindenre kiterjedő tervezési szemléletet.


Mindenképpen örvendetes viszont az a pozitív trend, mely a LEO aktuális felmérési eredményeiből is kirajzolódik (pl.: ledesítés, digitalizáció, vagy a környezetgazdálkodási rendszerek alkalmazása). Lassan, de folyamatosan javul a hazai épületállomány “környezettudatossága”, és ez tetten érhető mind a gépészeti kialakításon, mind a szemléletmód változáson is. Konkrét megtakarítási lehetőségek a felmérés nyomán is láthatóvá válnak. Egy ütemezett ledesítés energiahatékonyságot növel és hosszú távon megtakarítást eredményez. Az elavult, elhasználódott, elromlott gépészeti rendszerek cseréje, beszabályozása is előbb utóbb elengedhetetlen lesz. Az energia adatokból - a megismert gépészeti és elektromos rendszerek alapján - olyan hosszú távú tervek készíthetők, melyek pénztárcabarát módon veszik figyelembe a környezet védelmét is. Sőt, a piaci verseny már önmagában is kikényszeríti a legkorszerűbb megoldások alkalmazását. Ez napjainkban, az elképesztő ütemben növekvő energiaárak fenyegetésében abszolút nem mellékes.


Miután a szakreferens összeírja a havi és éves fogyasztási adatokat, az üzemeltető, vagy a tulajdonos a költségek elszámolása miatt mérőóraállásokat vezet és könyveli az energia számlákat, innen már csak néhány lépés az adatok kiértékelése, amelyek támogatják a döntéshozatalt. Az energiafogyasztást egy átgondolt üzemeltetéssel is rendkívüli mértékben lehet racionalizálni! A gépészeti és elektromos rendszerek aktuális környezeti viszonyokhoz igazított működésével is jelentős költség takarítható meg - minimális ráfordítással.

A cikk a mellékelt PDF dolumentumban olvasható. 

A könyv HuGBC tagok számára 10 % kedvezménynyel rendelhető meg. További információ: leofm@leofm.hu e-mail címen vagy a www.fmbenchmarking.hu oldalon.

Letölthető dokumentumok:

<< Vissza a főoldalra