Established Member of the

HuGBC

Francia csapat győzött a Solar Decathlon nemzetközi házépítő versenyen

A Solar Decathlon Europe 2019 nemzetközi házépítő innovációs verseny a francia csapat győzelmével zárult. A magyar érdekeltségű csapatok összesen 5 kategória- és különdíjban részesültek. A HuGBC az esemény szakmai partnere volt.
4

Az innovatív és környezettudatos megoldásokat felvonultató nemzetközi egyetemi házépítő versenyt az összesített eredmények alapján a francia Habiter2030 csapat nyerte meg. A pécsi, a miskolci és az algériai egyetemek konzorciuma által alkotott SOMEShine Team 3-ik helyezett lett az Építészet és az Energiahatékonyság kategóriában, valamint az ÉVOSZ különdíját és a Közösségért Különdíjat érdemelte ki.  A BME hallgatóiból álló magyar koeb csapat a Speed Peer Review különdíjában részesült.

Összesen 10 csapat indult a Solar Decathlon Europe (SDE) 2019 nemzetközi egyetemi házépítő innovációs versenyen, ahol közel 400 egyetemista épített fel alig két hét alatt ún. nulla energiás házakat. A magyar rendezésű verseny fő témája szerint a résztvevők a meglévő épületállomány felújítását helyezték fókuszba. A kívül-belül megtekinthető lakóépület prototípusokkal az egyetemisták azt mutathatták be, hogy miként képzelik el a jövő épületeit.

A verseny július 28-án tartott, ünnepélyes díjkiosztóján a résztvevőket és a versenyző csapatokat elsőként dr. György László, az Innovációs és Technológiai Minisztérium gazdaságstratégiáért és -szabályozásért felelős államtitkára köszöntötte. Az államtitkár elismerését fejezte ki a szervező ÉMI Építésügyi Minőségellenőrző Innovációs Nonprofit Kft-nek és a résztvevőknek egyaránt. Elmondta, a rendezvény során sokat tanult a versenyző csapatoktól, ahogy mind a lakosság, mind pedig az építőipar képviselői részéről sokat tanulhatnak majd azok, akik meglátogatják a szeptember végéig meghosszabbított kiállítást és a mintaházakat.

Buday-Malik Adrienn, az ÉMI fejlesztési igazgatója beszédében kiemelte: „A szervező ÉMI nevében is köszöntöm a dekatlonistákat, akikkel közösen izgultuk végig a mögöttünk álló mozgalmas heteket. Az Innovációs és Technológiai Minisztérium, Szentendre önkormányzatának és a BME értékes támogatása, az Amerikai Nagykövetség, az Egyesült Államok kormánya Energiaügyi Hivatala és a szponzorjaink hozzájárulása nagyon sokat jelentett számunkra a verseny lebonyolítása során. Az előttünk álló egyetemisták szenvedélyét és újító szemléletét látva bizton állíthatom, hogy az épített környezetünk fenntarthatósága és jövője gondos kezekben van.”

A szakmai zsűri értékelése és összesített pontozása alapján a Solar Decathlon Europe 2019 nemzetközi házépítő versenyt a Habiter2030 csapat (Franciaország) nyerte, második helyen a MOR Team TU Delft (Hollandia), a harmadik helyen pedig az Over4 csapat (Románia) végzett.

A teljes cikk és a kategóriák díjazottjai itt olvashatóak.

 

Forrás: http://szentendre.hu

<< Vissza a főoldalra