Established Member of the

HuGBC

Geotermikus távhő Budapesten és Szegeden

Geotermikus távhőtermelő projekt indulhat Budapesten, amely évi 21 ezer tonna szén-dioxid-kibocsátáscsökkenést eredményezhet - közölte a Főtáv Nonprofit Zrt. A Szegeden már elkészült geotermikus kutak percenként kétezer liternyi termálvizet hoznak felszínre. Ha elkészül a teljes rendszer, 5500 lakás ellátását biztosítja majd.
1

A közlemény szerint az első, nagyobb léptékű - akár 10-20 MWth kapacitású geotermikus projekt a Főtáv és az izlandi Arctic Green Energy vállalat együttműködésével valósulhat meg.

Egy 20 MWth kapacitással rendelkező létesítmény évente legalább 300-400 ezer gigajoule geotermikus hőenergia termelését tenné lehetővé, amely évente 14-21 ezer tonna szén-dioxid-kibocsátáscsökkenést és 20-30 ezer kilogramm helyi légszennyező anyag kibocsátás elmaradását eredményezné. Egy ilyen teljesítményű geotermikus kútpár mintegy tízezer átlagos budapesti háztartás éves távhőigényét képes biztosítani - írta a Főtáv közleménye.

Az aláírt együttműködési megállapodás a projekt első érdemi szakaszára koncentrál, amely a lehetséges helyszínek feltérképezését, a szükséges engedélyek megszerzését és a teljes műszaki, gazdasági, jogi előkészítést foglalja magában - ismertették.

A társaság hosszabb távú célja mintegy 150-200 MWth geotermikus hőtermelő kapacitás létesítése, ezért a Főtáv a későbbiekben is kész hasonló együttműködések kialakítására az Arctic-kal és további, hasonló színvonalú szakmai referenciával rendelkező partnerekkel.

Két ütemben összesen 9 geotermikus rendszer épül Szegeden, melynek célja, hogy a távfűtött lakások gázfelhasználásának felét megújuló energiával váltsák ki.

Ezek közül kettő, az odesszai és a felsővárosi mostanra teljesen elkészült, sőt már a próbaüzemen is túl vannak. Az eredményekről online sajtótájékoztatón számoltak be szerdán a kivitelező Hansa Kontakt Invest Kft. és a távhőszolgáltató munkatársai.

A két fúróberendezés európai szinten is a legmodernebbek közé tartozik: kis helyen felállíthatók, kevés személyzetet igényelnek és minden meghajtórendszerük zajvédő burokkal rendelkezik. Az ezekkel fúrt, közel 2 ezer méter mély kutakból 90 fok feletti hőmérsékletű vizet tudnak felszínre hozni, percenként 2 ezer liternyit. Mivel megújuló energiáról csak akkor beszélhetünk, ha ezt ugyanabba a vízrétegbe vissza is juttatják, erről két visszasajtoló kút gondoskodik. A föld alá a hőhasznosítás után 40-50 fokosan kerül vissza a termálvíz.

A teljes cikk itt olvasható.

 

Forrás: http://igylakunk.hu

<< Vissza a főoldalra