Established Member of the

HuGBC

Gépészmérnökök feladatai a megújuló erőforrások alkalmazásában a KNE épületeknél

A HuGBC idei, 8 modulos képzés-sorozatának 5. modulja az épületgépészeknek szólt április 26-án. A képzés célja továbbra is a közel nulla energiaigény (KNE) teljesítése az épületekben. Ez alkalommal a gépészeti kihívásokat tekintették át az előadók.
1

Bevezető előadásában Dr. Magyar Zoltán a BME Épületenergetikai és Épületgépészeti Tanszékének tanszékvezetője, egyetemi docens az energiaszükséglet csökkentésének gépészeti lehetőségeiről beszélt. Ismertette az EU előírásokat az energiaszükséglet csökkentésére, pontosította a közel nulla energiafelhasználású épület fogalmát. Kitért arra, hogy mi a kapcsolat az épületek komfortja és az energiafelhasználás között. Alacsony energiafelhasználású fűtési és hűtési rendszerek, valamint szellőzési rendszerekről is beszélt, ezek szabályozásáról az intelligens épületek kapcsán, valamint esettanulmányokat is mutatott.

Dr. Szabó Márta a Szent István Egyetem Gépészmérnöki Kar, Épületgépészet Létesítmény- és Környezettechnika Tanszékének docense a biomassza hasznosítását ismertette az alapoktól az épületenergetikában. A résztvevők alapos ismereteket szerezhettek a biomasszáról, mely alkalmazása előkelő helyet foglal el hazánkban a többi megújuló energiaforrás között a háztartásokban és ipari, mezőgazdasági épületek energiahasználatában is.

A továbbiakban még két megújuló energiaforrást mutattak be az előadók. Varga Pál okl. gépészmérnök, a Naplopó Kft. ügyvezetője a fűtés és a használati melegvíz előállításának technikai lehetőségeit vázolta fel az alapanyagok és a berendezések átfogó ismertetésével, a napenergia aktív hasznosításának lehetőségeivel. A szakember összehasonlította a napkollektoros és napelemes rendszerek gazdaságosságát, megtérülését és hozamát is.

Fodor Zoltán a Geowatt Kft. fejlesztőmérnöke, a MÉGSZ Geotermikus Hőszivattyús Tagozat elnöke a földhő és a környezeti hő hasznosításáról beszélt előadásában hőszivattyús rendszerekkel. A szakember beszélt a megújuló energia tartalomról hőszivattyúk esetében, a hőszivattyúval termelt megújuló energia hasznosításának műszaki követelményeiről és számításáról. Ismertetett egy konkrét irodaprojektet, ahol VRV aktív hűtési rendszerrel szemben alternatívát jelentett volna hőszivattyús rendszer magasabb hatásfokkal, megújuló részarány beszámítással, kisebb beruházási és üzemeltetési költséggel, amely végül nem valósult meg.

Az utolsó előadás a KNE épületek energetikai tanúsításáról, a KNE követelmény-teljesítésének dokumentálásáról szólt Bukovics János okl. gépészmérnöknek, a G&B Plan Épületgépész Mérnökiroda Kft. vezető tervezőjének tolmácsolásában. A jogszabályi környezet áttekintése után a fókuszban az Esus növelés, megújuló energiaforrások felhasználása, valamint az EP számított összesített energetikai jellemző csökkentése volt fókuszban. Az előadó végül egy minta lakóépület 25%-os megújuló részarány méretezését is ismertette a Winwatt Gólya programmal.

A képzés többek között a Földművelésügyi Minisztérium Zöld Forrás programja támogatásával valósult meg.

<< Vissza a főoldalra