Established Member of the

HuGBC

GreenBuild Europe másodszor

2019. május 10., Saját hír 155 LEED Greenbuild Europe

A környezettudatos világ 2019. március közepén Amszterdamban szervezte a nemzetközi szinten már népszerű és ismert GreenBuild rendezvénysorozat második európai ankétját. A Nemzeti Kulturális Alap támogatásával a Magyar Környezettudatos Egyesülete képviseletében egyik alelnökünk és LEED Roundtable képviselőnk vett részt.
1

A rendezvény helyszínéül az Amszterdam belvárosában elhelyezkedő Mövenpick Hotel Amsterdam City Centre szálloda konferenciatermei szolgáltak. Mivel a Greenbuild alapvetően a United States Green Building Council (USGBC) szervezésében jött anno létre, ezért a lebonyolításban a World Green Building Council (WGBC) képviselői mellett alapvetően az amerikai kollégák vettek részt.

Ennek okán ezen rendezvényen is még túlsúlyban voltak a Leadership in Energy and Environmental Design (LEED) környezettudatos minősítő rendszer új, 4.1. verziójával kapcsolatos előadások és workshopok. Ugyanakkor, amint ez már a tavalyi berlini Greenbuild Europe rendezvényen tapasztalható volt, ahol szintén lehetőségünk volt részt venni, elvitathatatlan a International WELL Building Institute (IWBI) által pár éve útjára indított minősítési rendszer térnyerése.

A megnyitó főelőadója Mahesh Ramanujam volt, a USGC elnöke, aki felhívta a résztvevők figyelmét arra a 16 éves svéd diáklányra, aki már a davosi Világgazdasági fórumon is felszólalt. Ő az „Our house is on fire!” - „Ég a házunk” jelmondatával szándékosan pánikot akar kelteni, mert nem tudja elfogadni, hogy az emberiség nem tesz semmit egy ilyen veszélyes helyzetben, mint a mindannyiunkat fenyegető klímaválság. Mindez hihetetlen inspirációt nyújtott a teremben összegyűlt több száz környezettudatosságért dolgotó kolléga számára, megalapozva a szakmai rendezvényt. Amint az a hasonló rendezvényeken megszokott, egy olyan előadó is felszólalt a megnyitón, aki kicsit szélesebbre nyitotta a résztvevők világnézetét, bemutatva, hogy hogyan állunk a tervezéshez, az mindent meghatároz. Dr. Leyla Acaroglu a Disrupt Design és az Unshchool tervezője, a 2016-os év Earth, Sciance and Innovation díj nyertese osztotta meg a jelenlévőkkel a gondolatait.

A konferencián ezt követően párhuzamosan bonyolított előadások sora között kellett választanunk.
Az általunk választott előadásokban az alábbi elemeket emelnénk ki érdekességként:


Az épületek minősítésén túlmenően több előadás is a LEED Városokat és Közösségeket minősítő rendszere, melynek struktúrája a korábban sikeresen használt minősítési rendszerek ötvözéseként alakult ki.
           
A konferencia másik „slágertémája” az életciklus elemzés és az ezt segítő rendszerek voltak.         
           
Több előadás és kiállító is felhívta a figyelmet, hogy az épületekről csak akkor tudunk pontos képet kapni és megmutatni azok „teljesítményét”, ha professzionális mérőeszközökkel tudjuk adatként feldolgozni őket.      

Talán az előadások közül leginkább kiemelkedő az volt, melyen megvalósult net-zero épületek mutatóit prezentálták, hiszen ilyenkor látszik az, hogy azon elvek, amelyeket egyesületünk is hirdet, miként implementálhatóak valós fejlesztések során.

A záró esemény részben egy díjátadó rendezvény volt, ahol a LEED és a WELL rendszerek elterjedését segítő cégeket jutalmaztak első körben. Ezt követően pedig átadták a Greenbuild Leadership Award-okat, melyet idén az Adidas és a Knauf Insulation nyert el.

Záró előadásként a VÍZ-ről hallhattunk, Henk Ovinktől a holland Vízügyi Minisztérium képviseletében:
           

Az esemény összefoglaló videója az alábbi linken tekinthető meg:
https://www.youtube.com/watch?v=tytvckyk3b4
 

<< Vissza a főoldalra