Established Member of the

HuGBC

Harmadik éve nem nőtt a globális szén-dioxid kibocsátás

Az energiával összefüggő globális szén-dioxid kibocsátás mértéke harmadik éve változatlan volt tavaly, még úgy is, hogy a világgazdaság erősödött, derül ki a Nemzetközi Energiaügynökség (IEA) legfrissebb jelentéséből.
1

Mindez elsősorban a megújuló energiahordozók termelésnek, a szénről gázra történő átállásnak, az energiahatékonyság javulásának és a világgazdaság szerkezetében bekövetkezett változások eredménye, írja az IEA.  

Az energiaágazatból származó kibocsátás tavaly 32.1 gigatonna volt, ugyanannyi, mint az azt megelőző két évben, bár a világgazdaság 3,1%-al nőtt a szervezet becslése szerint. A szén-dioxid kibocsátás mértéke a világ két vezető gazdaságában, az USA-ban és Kínában csökkent, Európában pedig stagnált – mindez ellensúlyozta a világ más részein mért növekedést.

A legnagyobb visszaesés az Egyesült Államokban tapasztalták, ahol 1,6%-os gazdasági növekedés mellett 3%-al (160 millió tonnával) csökkent a szén-dioxid kibocsátás. A visszaesés a palaolaj felfutásnak és a megújulóknak köszönhető, melyek kiváltották a szén (egy részét). Az országban a kibocsátás mértéke 1992 óta nem volt olyan alacsony, mint tavaly – ebben az időszakban a gazdasági 80%-al erősödött.

A tény, hogy három éve változatlan a kibocsátás mértéke egy olyan trend indulását jelzi, amely mindenképpen optimizmusra ad okot, bár még korai lenne kijelenteni, hogy elértük a globális kibocsátás mértékének maximumát, mondta Fatih Birol, az IEA ügyvezető igazgatója.

Tavaly a globális villamosenergia-kereslet több, mint felét megújulók adták, melyből a vízenergia aránya ötven százalék volt. 2016-ban az új nukleáris kapacitások mértéke 1993 óta a legtöbbet nőtt. A legtöbb reaktort Kínában, az USA-ban, Dél-Koreában, Oroszországban és Pakisztánban helyezték üzembe. A szén iránti kereslet mindenütt csökkent, legfőképp az Egyesült Államokban – 11%-al. Szintén tavaly, az ország történetében először a gáz felhasználásával előállított villamosenergia mértéke meghaladta a széntüzelésű erőművekből származót.

Kínában egy százalékkal mérséklődött a kibocsátás mértéke. A szén iránti kereslet visszaesett, a gazdaság ugyanakkor 6.7%-al erősödött. Itt is a megújulók, az atomenergia és a gáz szerepe nőtt. Az ipari és kormányzati épületek jelentős része tért át szénről gázra, a váltást a kormány légszennyezést csökkentő politikája hajtotta. Az ország áramtermelésének kétharmadát megújulók biztosították, főként szél- és vízenergia. Az atomenergia termelés mértéke pedig 25%-al nőtt tavaly. 

Forrás: NRGReport

Forrás: http://NRGreport

<< Vissza a főoldalra