Established Member of the

HuGBC

Három fenntarthatósági tanúsítványt is kapott Agora Budapest

2019. december 11., Hírek tagjainktól 83 BREEAM Communities Interim fenntartható városrész BREEAM New Construction előminősítés

Az Agora az ország első kereskedelmi projektjeként érdemelte ki a BREEAM Communities Interim minősítést. Ezen felül a fejlesztés első két épülete BREEAM New Construction előminősítésben (Design Stage) részesült: az Agora Hub a lehető legmagasabb, ’Outstanding’, az Agora Tower pedig a második legmagasabb, azaz ’Excellent’ szintet ért el. Jelenleg az Agora Hub az egyetlen épület, amely a legmagasabb BREEAM minősítéssel rendelkezik a magyar piacon.
1

A HB Reavis nagy hangsúlyt fektetett az Agora tervezése közben arra, hogy a fejlesztés egyszerre szolgálhassa ki az üzleti- és a helyi közösségeket. A vállalat jó közérzetre, egészséges és hatékony munkakörnyezetre helyezett fókusza megjelenik az épületek formájában, anyaghasználatában, technológiáiban, belsőépítészetében és urbanisztikai tervezésében. Mindezen szempontok figyelembe vétele miatt érdemelte ki az Agora a rangos tanúsítványokat.

 

Mi is az a BREEAM Communities és miért fontos?

A BREEAM Communities International a nagyléptékű projektek tervezéséhez nyújt egy olyan keretrendszert, amely a fejlesztőket, tervezőket, helyi hatóságokat támogatja abban, hogy milyen fenntarthatósági szempontokra figyeljenek a tervezés során, és ezeket hogyan építsék be a projektekbe a közösségek bevonásával. A világon ez idáig kb. két tucat fejlesztés kapott BREEAM Communities minősítést, amik közül a legtöbb az Egyesült Királyságban található, de ilyen pl. a HB Reavis Forest nevű kampusz fejlesztése is Varsóban.

 

Az Agora és a Communities, avagy közösségfejlesztés a tervezés során

A HB Reavis nagy hangsúlyt fektetett az Agora tervezése során arra, hogy megtudja, miképp tudna valódi, pozitív hatást gyakorolni az üzleti- és helyi közösségi élet mindennapjaira. Ennek eredményeképpen alkotja meg a legkülönbözőbb események számára otthont adó, tágas és zöld központi közösségi teret. A vállalat többek között a fogyatékkal élőkkel foglalkozó civil szervezetek (vakok, gyengénlátók, kerekesszékesek) bevonásával dolgozta ki az Agora akadálymentességi terveit.

Rendszeres egyeztetések zajlanak a környékbeli lakókkal is: az építkezés közelében élők számára lakossági fórumokat tartanak, ahol a beruházás jelenlegi és közelgő szakaszairól informálják őket, valamint válaszolnak a felmerülő kérdésekre. A lakosok mellett diákok számára is szerveznek nyílt napokat az Agora építkezésén, hogy információval lássák el az érdeklődőket a fenntarthatóságról és a kivitelezéssel kapcsolatos folyamatokról.

A helyi közösség igényeinek megismerésére, a HB Reavis a GfK Piackutató Intézettel közösen szervezett egy 500 fős felmérést, ahol megkérdezték milyen üzleteket vagy szolgáltoásokat hiányolnak az emberek a környékről. A kutatás eredményét figyelembe véve alakították ki az Agora szolgáltatási palettáját. Az első kiskereskedelmi bérlőkről további információ itt érhető el.

Az egészséges életmód a HB Reavis értékrendjében elsők között szerepel, ezért is támogatják a kerékpáros közlekedést. Az Agora körül újonnan kialakított kerékpársávok mellett, az épületekben zuhanyzók, öltözők, több 100 biztonságos biciklitáróló is helyet kap.

 

Miért fontos a BREEAM International New Construction tanúsítvány?

A BREEAM International New Construction az új ingatlanfejlesztések környezeti hatásait értékeli a tervezési és a kivitelezési szakaszban egyaránt. Az ebben a kategóriában elért ’Outstanding’ besorolás a fenntartható épületek elit sorába emeli az Agora Hubot, olyan épületek közé, mint pl. a londoni Bloomberg, vagy az amszterdami The Edge épületek.

 

Mit jelentenek ezek a BREEAM New Construction alapelvek az Agora számára?

A fenntarthatóságot többek között a 7000 nm2-es zöldfelület mellett a tetőkön elhelyezett napkollektorok biztosítják. A segítségükkel kinyert energia az épület központi rendszereinek ellátását táplálja. A pincében elhelyezett hatalmas tárolók segítségével, az esővizet is összegyűjtik, amelyet öntözésre használnak majd, ezáltal csökken az épületek vízelvezető rendszerének terheltsége. A garázsban elektromos töltőpontokat építenek ki, a parkolóhelyek min. 3%-ára. 

Az Agora számos okos megoldással is rendelkezik: a legújabb okos irodai megoldásokat és technológiákat a HB Reavis Symbiosy szolgáltatása biztosítja majd, ami az ember és az épület szimbiotikus kapcsolatára törekszik, és hozzásegíti a felhasználókat, hogy a lehető legkényelmesebben szabályozzák irodai környezetüket.

<< Vissza a főoldalra