Established Member of the

HuGBC

Három fenntarthatósági tanúsítványt is kapott Agora Budapest

Az Agora az ország első kereskedelmi projektjeként érdemelte ki a BREEAM Communities Interim minősítést. Ezen felül a fejlesztés első két épülete BREEAM New Construction előminősítésben (Design Stage) részesült: az Agora Hub a lehető legmagasabb, ’Outstanding’, az Agora Tower pedig a második legmagasabb, azaz ’Excellent’ szintet ért el. Jelenleg az Agora Hub az egyetlen épület, amely a legmagasabb BREEAM minősítéssel rendelkezik a magyar piacon.
1

A HB Reavis nagy hangsúlyt fektetett az Agora tervezése közben arra, hogy a fejlesztés egyszerre szolgálhassa ki az üzleti- és a helyi közösségeket. A vállalat jó közérzetre, egészséges és hatékony munkakörnyezetre helyezett fókusza megjelenik az épületek formájában, anyaghasználatában, technológiáiban, belsőépítészetében és urbanisztikai tervezésében. Mindezen szempontok figyelembe vétele miatt érdemelte ki az Agora a rangos tanúsítványokat.

 

Mi is az a BREEAM Communities és miért fontos?

A BREEAM Communities International a nagyléptékű projektek tervezéséhez nyújt egy olyan keretrendszert, amely a fejlesztőket, tervezőket, helyi hatóságokat támogatja abban, hogy milyen fenntarthatósági szempontokra figyeljenek a tervezés során, és ezeket hogyan építsék be a projektekbe a közösségek bevonásával. A világon ez idáig kb. két tucat fejlesztés kapott BREEAM Communities minősítést, amik közül a legtöbb az Egyesült Királyságban található, de ilyen pl. a HB Reavis Forest nevű kampusz fejlesztése is Varsóban.

 

Az Agora és a Communities, avagy közösségfejlesztés a tervezés során

A HB Reavis nagy hangsúlyt fektetett az Agora tervezése során arra, hogy megtudja, miképp tudna valódi, pozitív hatást gyakorolni az üzleti- és helyi közösségi élet mindennapjaira. Ennek eredményeképpen alkotja meg a legkülönbözőbb események számára otthont adó, tágas és zöld központi közösségi teret. A vállalat többek között a fogyatékkal élőkkel foglalkozó civil szervezetek (vakok, gyengénlátók, kerekesszékesek) bevonásával dolgozta ki az Agora akadálymentességi terveit.

Rendszeres egyeztetések zajlanak a környékbeli lakókkal is: az építkezés közelében élők számára lakossági fórumokat tartanak, ahol a beruházás jelenlegi és közelgő szakaszairól informálják őket, valamint válaszolnak a felmerülő kérdésekre. A lakosok mellett diákok számára is szerveznek nyílt napokat az Agora építkezésén, hogy információval lássák el az érdeklődőket a fenntarthatóságról és a kivitelezéssel kapcsolatos folyamatokról.

A helyi közösség igényeinek megismerésére, a HB Reavis a GfK Piackutató Intézettel közösen szervezett egy 500 fős felmérést, ahol megkérdezték milyen üzleteket vagy szolgáltoásokat hiányolnak az emberek a környékről. A kutatás eredményét figyelembe véve alakították ki az Agora szolgáltatási palettáját. Az első kiskereskedelmi bérlőkről további információ itt érhető el.

Az egészséges életmód a HB Reavis értékrendjében elsők között szerepel, ezért is támogatják a kerékpáros közlekedést. Az Agora körül újonnan kialakított kerékpársávok mellett, az épületekben zuhanyzók, öltözők, több 100 biztonságos biciklitáróló is helyet kap.

 

Miért fontos a BREEAM International New Construction tanúsítvány?

A BREEAM International New Construction az új ingatlanfejlesztések környezeti hatásait értékeli a tervezési és a kivitelezési szakaszban egyaránt. Az ebben a kategóriában elért ’Outstanding’ besorolás a fenntartható épületek elit sorába emeli az Agora Hubot, olyan épületek közé, mint pl. a londoni Bloomberg, vagy az amszterdami The Edge épületek.

 

Mit jelentenek ezek a BREEAM New Construction alapelvek az Agora számára?

A fenntarthatóságot többek között a 7000 nm2-es zöldfelület mellett a tetőkön elhelyezett napkollektorok biztosítják. A segítségükkel kinyert energia az épület központi rendszereinek ellátását táplálja. A pincében elhelyezett hatalmas tárolók segítségével, az esővizet is összegyűjtik, amelyet öntözésre használnak majd, ezáltal csökken az épületek vízelvezető rendszerének terheltsége. A garázsban elektromos töltőpontokat építenek ki, a parkolóhelyek min. 3%-ára. 

Az Agora számos okos megoldással is rendelkezik: a legújabb okos irodai megoldásokat és technológiákat a HB Reavis Symbiosy szolgáltatása biztosítja majd, ami az ember és az épület szimbiotikus kapcsolatára törekszik, és hozzásegíti a felhasználókat, hogy a lehető legkényelmesebben szabályozzák irodai környezetüket.

<< Vissza a főoldalra