Established Member of the

HuGBC

Hogyan érhető el több és nagyobb mélységű társasházi felújítás?

Szakértői egyeztetésekkel folytatódott a RetrofitHUB projekt. Mintegy 30 szakértő vitatta meg szeptember folyamán, hogy az épületenergetikai felújítások folyamatában miként ösztönözhetők a társasházak közös képviselői és üzemeltetői.
1

Az egyeztetések résztvevői társasházi szervezetek képviselői, az energetikai felújítással foglalkozó vállalkozó szakemberek, egyetemi oktatók, energiahatékonysággal és fenntarthatósággal foglalkozó civil szervezetek képviselői voltak. A résztvevők három fókuszcsoportos egyeztetésen a felújítások műszaki, pénzügyi, illetve kommunikációs vonatkozásait vitatták meg.

A HuGBC konzorciumi partnerségével a RetrofitHUB projekt megfelelő tudással kívánja ellátni a társasházak üzemeltetőit, közös képviselőit és magukat a tulajdonosokat is az épületenergetikai felújításokkal kapcsolatban. Ezt 2023-ban szervezett képzések és workshopok megvalósításával éri el, továbbá egy útmutató is készül a felújítások  előremozdítása érdekében. A fókuszcsoportok célja, hogy a tudásátadás leghasznosabb legyen: valós igényeket szolgáljon és hiánypótló szerepet töltsön be. A meghívott szakértőkkel a képzési anyag tartalmának kidolgozását egyeztettük, melynek kiindulópontja a projekt első fázisában végzett helyzetértékelés volt.

A szakértők egyetértettek abban, hogy a tulajdonosok gyakran keverik a közös képviselő és társasházkezelő szerepkörét; előfordul például, hogy a közös képviselőtől várják egy-egy beruházás bonyolítását. Ezért első lépésként szükség lenne a szerepkörök, felelősségi körök tisztázásra.

Műszaki szempontból a képzés abban segíthetné leginkább a közös képviselőket, ha a felújítást komplex rendszerként láttatva rávilágítana a folyamat egyes elemeinek összefüggéseire, illetve hogy a szükséges lépéseknél milyen szakértők bevonására van szükség. Ezzel összhangban a felújítások minőségét javíthatná, ha a társasházak rendelkeznének kezelési tervvel, amely rövid, közép és hosszú távra határozná meg a hatékony felújítás lépéseit. A szakértői támogatás a teljes folyamatban elengedhetetlen, ennek hangsúlyozása minden lépés során indokolt. A képzés során célszerű lenne kiemelni például az energia auditor, valamint műszaki felügyelet bevonásának fontosságát.

A felújítások pénzügyi vonatkozásai kapcsán elhangzott, hogy a tudásátadás folyamatában érdemes lenne rámutatni az ESCO típusú finanszírozásban, illetve az EKR rendszerekben rejlő lehetőségekre, ezekre vonatkozó jó példák felkutatásával. Módszertanilag egyetértés volt abban, hogy a megvalósult jó (és rossz) példák a workshopokon való bemutatása segítené a folyamat gyakorlati szempontú megértését.

Egy-egy beruházási döntésnél és a megvalósítás során is meghatározó a kulcsfigurák szerepe, azaz az olyan lakóké, akik megértik a mélyfelújításból származó előnyöket, és azt “nagykövetként” képviselni tudják a lakóközösség számára. A szakértők szerint ezért a közös képviselők, és társasházkezelők célcsoportjai mellett, a tulajdonosok elérése, őket célzó szemléletformáló tevékenység is indokolt lenne.

A fókuszcsoportos megbeszéléseken elhangzott témakörök, konkrét javaslatok alapján folytatjuk a képzés, workshop és útmutató tartalmának összeállítását, a gyakorlati jó példák kidolgozását.

 

<< Vissza a főoldalra