Established Member of the

HuGBC

Hogyan illeszthető be az épületfelújítás a SECAP-ba?

A Buildings Performance Institute Europe (BPIE) tavaly decemberben közzétett elemzése feltérképezi a szinergiákat a helyi és nemzeti építési politikák között, és javaslatokat fogalmaz meg egy erős épület-felújítási programra.
1

A nemzeti energiahatékonysági politikát nagymértékben meghatározza az EU jogi keretrendszere. A nemzeti hatékonysági intézkedések többsége az EU direktívák alkalmazásának következménye (főképp a „Tiszta energiát mindenkinek” program alapján).

Az épületpolitikát illetően, nemzeti szinten a tagállamoknak Hosszútávú Felújítási Stratégiát kell alkotniuk (LTRS), hogy 2050-re energiahatékony és karbonsemleges épületállománnyal rendelkezzenek.

A regionális és helyi hatóságoknak ugyanakkor jelentős szerepük van az EU-s klímacélok elérésében, nemcsak a jogszabályok végrehajtásában, hanem ambíciózusabb helyi célok kitűzésében.

A döntések gyakran magasabb szinten születnek, de a végrehajtás helyi szinten történik, hatása van a helyi közösség életére. Önkormányzati szinten a Polgármesterek Szövetségéhez önként csatlakozott aláírók vállalják, hogy saját keretrendszert dolgoznak ki a klímacélok eléréséhez, melynek neve Fenntartható Energia- és Klímaakcióterv (SECAP). Ebben az építőipar az egyik érintett szereplő.

A BPIE jelentése, mely a H2020-as BUILDUPON2 projekt keretében készült, javaslatokat fogalmaz meg arra vonatkozóan, hogy a helyi felújítási kezdeményezések hogyan emelhetők be a Hosszútávú Felújítási Stratégiákba (LTRS), hogy erős felújítási politika tudjon megvalósulni az épített környezetben.

<< Vissza a főoldalra