Established Member of the

HuGBC

Hogyan „Zöldülnek a Királyok?”

2013. március 19., Sajtómegjelenés 3386

Úttörő környezettudatos üzlet mintaprojekt indul a fővárosban és Pécsett

A Survive Enviro Környezetmenedzsment Tanácsadó Nonprofit Kft. szervezésében „Zöldülnek a Királyok” elnevezésű képzési program keretében környezettudatos magatartásra ösztönzik a pécsi és a budapesti Király utcában található vállalkozásokat, tudtuk meg Diófási Orsolya ügyvezetőtől, aki egyben környezetmenedzsment szaktanácsadó is.

A páratlan kezdeményezést több hivatalos szerv is felkarolta, így a fővárosban a VI. és a VII. Kerületi Önkormányzat, amelyeket épp a Király utca választja el illetve köti össze egymással, Pécs Megyei Jogú Város Önkormányzata, Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara, valamint az előkészítési szakaszban a Királyutca Designutca Klaszter, Pécsi Zöld Kör, Tudatosan a Környezetünkért Egyesület, Ökováros-Ökorégió Alapítvány. Fő támogató a Magyar Telekom.

A sajtótájékoztatót megtisztelték jelenlétükkel az imént említett szervek vezető beosztású munkatársai valamint számosan olyanok, akik még közreműködtek abban, hogy útjára indulhasson ez a szemléletformáló képzés és megmérettetés. 2013. március 19-én indul a mintaprojekt, amelyben összesen 19 szolgáltatási, kereskedelmi és vendéglátási vállalkozás kel versenyre a Zöld üzlet cím elnyeréséért, köztük a budapesti Kazinczy utcában található Club 22, amelynek neve a XXII. századra utal, és amely helyet biztosított a sajtó valamint a környék üzleti vállalkozásainak tájékoztatására.

Eredményhirdetés egy év múlva lesz, addig számos feladatot kell teljesíteniük a résztvevőknek. Az első napon egy továbbképzésben részesülnek, amelynek keretében megtanulják, hogyan alakítsák át úgy üzleti tevékenységüket, üzlethelyiségüket, hogy az minél inkább környezetbarát legyen. A kezdeti napon felmért állapotok jelentik a kiindulási alapot, amelyhez viszonyítani fogják az egy év múlva elkövetkező felmérés értékeit, és a fejlődést százalékos arányban kifejezve határozzák majd meg. Ebből látható, hogy a legeslegpazarolóbb, legeslegkevésbé környezetbarát vállalkozások indulnak a legnagyobb győztesi eséllyel, hisz ők tudnak leglátványosabb javulást elérni a környezettudatosság terén.

Érdemes benevezni; utolsókból lehetnek az elsők! Ha a résztvevőket bemutató térképre pillantunk, láthatjuk, hogy a kezdeményezés nem szorítkozik a Király utcákra, hanem néhány környező utcabéli vállalkozás is csatlakozott. Ez is jelzi, hogy a Zöld üzletté válás lehetőségét a jövőben szeretnék kiterjeszteni országos szintre; illetve lakossági és iskolai programokat is szerveznek. A Zöld üzlet cím elnyerői tanúsítványt kapnak, illetve ezt jelző matricát ragaszthatnak majd bejáratukra, amelynek köszönhetően a környezettudatosan gondolkodó fogyasztók bizonyára elsősorban őhozzájuk fognak betérni. A vevők szemszögéből a Zöld üzletek leginkább kézzelfogható tulajdonsága az árukínálatban mutatkozik meg; sokan előszeretettel vásárolnak helyi termékeket, hisz ösztönösen tudják, hogy azok árában a legalacsonyabb a szállítási költség és természetszerűleg a legalacsonyabb a szállítás okozta környezetterhelés. A „Zöldülnek a Királyok” környezettudatos üzlet verseny résztvevői a képzési napokon számos témában kapnak ismereteket, köztük kiemelten a szelektív hulladékgyűjtésről, az anyag- és energiahatékonyságról, a környezetbarát munkahely megvalósításáról. A Survive Enviro év közben is felméri majd, hogyan haladnak a versenyzők a tanultak gyakorlatban való alkalmazásával. A versenyre benevező vállalkozások bemutatkozása a Zöld üzlet honlapján olvasható. A szervezők várják, hogy az érdeklődők felkeressék őket a weboldalon, illetve személyesen is megismerkedjenek velük.

Forrás: http://www.zolduzlet.hu

<< Vissza a főoldalra