Established Member of the

HuGBC

HuGBC közgyűlés – Aktív szakmai munkát végeztünk 2021-ben is

Az Egyesület május 24-én megtartott éves közgyűlésén az immár 97 rendes tagot számláló tagság 5 napirendi pontot tárgyalt, melyek közül most a külső működést érintő témákat vesszük számba.
1

Mivel a pandémia miatt az Egyesület online tartotta a tavalyi közgyűlését, a 2021-ben és az eddig 2022-ben csatlakozott tagok számára most nyílt hivatalos, személyes bemutatkozási lehetőség. Ezúton is köszöntjük tagjainkat, akik: Agrikon-Alfa Kft., Aluprof Hungary Kft., CBRE Kft., FDB-Projekt Kft., Geoinvest Kft., GO-MO kft., Kalmár Zoltán, Környezettervezés.hu Kft., Lőrincz Ádám, NHOOD Kft., Paragram Stúdió, Pál Péter, Recobin Kft., Reynaers Alumínium Kft., SÜBA Hungary Kft. (A HuGBC teljes tagsága megtalálható itt.)

A napirendi pontok – ahogyan minden évben lenni szokott – az előző évi közhasznúsági szakmai jelentés és pénzügyi beszámoló elfogadása, valamint az aktuális évi tevékenység- és költségvetésterv, illetve az eddig elért eredmények beszámolójának elfogadása volt. A HuGBC tagsága határozatokat hozott továbbá a tagdíjstruktúra és az Egyesület alapszabályának módosításáról, valamint ingatlanoknak az EU Taxonómia megfelelésével kapcsolatos feladatok ellátására vonatkozó szerződések megkötéséről tagvállalatokkal (A Közgyűlési határozatok nyilvánosak, melyek megtekinthetők itt.)

A Felügyelőbizottság az értékelésében megállapította, hogy az Egyesület a 2021. évben eredményes, aktív szakmai tevékenységgel teli évet mutathat fel. A szervezet 2021-ben is folytatta tevékeny működését a környezettudatossággal kapcsolatos tudományos, oktatási, környezetvédelmi, műszaki-fejlesztési és ismeretterjesztési területeken.

Az Egyesülethez 2021-ben 13 rendes tag (10 cég és 3 magánszemély) és 3 társult tag csatlakozott. 2021. december 31-én az Egyesületnek összesen 117 tagja volt. Ebből 95 rendes tag (59 cég és 36 magánszemély), valamint 21 társult tag (szakmai szervezetek, oktatási intézmények) és 1 pártoló tag.

Az Egyesület 2021-ben 4 fókuszterületre koncentrált, 2022-es tevekénységét is e területek mentén folytatja:

  1. Hatékony és látható szakmai érdekképviselet: A fenntartható építés súlyának növelése az építésügyben

  2. Az Egyesület szakmai, piaci és társadalmi befolyásának, láthatóságának növelése

  3. Magas színvonalú edukáció és szemléletformálás a fenntartható (környezettudatos és egészséges) épületek létrehozása érdekében

  4. A szervezet mint szakmai platform és közösség erősítése, bővítése

A HuGBC 2021. évi szakmai munkájáról átfogó képet ad a közhasznúságú szakmai beszámoló, amelyből kitűnik, hogy az Egyesület számos területen volt aktív: saját szakmai rendezvényei mellett más szervezetek összesen 14 rendezvényén is képviseltette magát, folytatta oktatási és ismeretterjesztő tevékenységét, szakpolitikai kérdésekben nyolc esetben állást foglalt. A HuGBC vezető tisztségviselői zsűritagokként képviselték a fenntartható építés szemléletét 2 pályázatban is.

Büszkék vagyunk rá, hogy a pandémia alatt online platformra áttett havi ingyenes Green Talk eseményeinket 2021-ben 9 alkalommal több mint 430 résztvevő követte élőben, illetve csaknem 1200-an meg is nézték a webináriumok felvételeit.

„A környezettudatos építés alapjai”, 12 alkalmas, egyenként kb. 90 perces tananyagunk: több mint 1300 letöltéssel szerepelt és a hasonló nevű tantárgyunkat 3 egyetemen (Óbudai Egyetem, PTE, METU) 232 hallgató vette fel, köszönhetően oktatási munkacsoportunk és az előadásokat vállaló tagjaink munkájának. Az oktatási tevékenységünkben szintet léptünk év végén azzal, hogy a Budapesti Építész Kamarával együttműködve elkezdtünk dolgozni „A fenntartható építészet” haladó videós tananyag elkészítésén, az NKA anyagi támogatásával. A kreditpontos képzési anyag hamarosan elérhetővé válik.

A tavalyi évben munkacsoportjaink közül a WELL munkacsoport is szép eredményeket ért el: a csapat létrehozta a wellstandard.hu honlapot a WELL magyarországi jelenlétéről. Oktattak 3 egyetemen, 2 felnőttképzésben és 2 konferencián, promótálták az első két magyar WELL minősített épületet, erősítették a kapcsolatot a WELL Europe közösséggel (különösen WELL+ESG témában), „Reziliencia az épített környezetben” címmel workshopot tartottak ősszel, a Nemzetközi Zöld Építés hetén.

Emellett a korábbi évekhez hasonlóan a HuGBC részt vett konzorciumi partnerként három EU-s támogatású kutatási és együttműködési projektben. Ez utóbbi tevékenység egyben pénzügyi erőforrások szempontjából is jelentősnek tekinthető.

A HuGBC a honlapján 147 cikket és 90 eseményt tett közzé, 9 sajtóközleményt adott ki. Rendszeresen jelennek meg posztok a HuGBC LinkedIn és Facebook oldalán, valamint 6 cikket jelentetett meg a Metszet építészeti folyóirat Zöld Oldalak nevű rovatában, valamint 6 cikket a Magyar Építéstechnika Fenntarthatóság rovatában, főként tagi jó gyakorlatokkal. Évek óta minden hónap harmadik hetében olvasható a Zöld Hírlevél.

A HuGBC 2022-ben is magas színvonalon folytatja munkáját a kijelölt fókuszterületek mentén, és várja tagságába mindazokat a vállalatokat és egyéni szakembereket, akiknek szívügye a fenntartható épített környezet és egy aktív, támogató szakmai közösséghez szeretne tartozni.

<< Vissza a főoldalra