Established Member of the

HuGBC

HuGBC Tagság a Földért, a Föld Napján

2020. április 22., Hazai hír 2162

Megkértük tagjainkat és tagjelöltjeinket, fogalmazzák meg röviden elköteleződésüket egyesületünk céljai iránt az 50. Föld Napja alkalmából. Vállaljunk minél többen kis és nagy tetteket! Cselekedjünk!

 

A történelem

A Föld Napját 50 éve ünnepeljünk a világon, Magyarországon 30 éve. "Cselekvő ünnep", amikor a világ minden táján a Föld természeti környezetének megóvására hirdetnek programokat, eseményeket, mozgalmakat.

Az ötlet John McConnell békeaktivistától származik, aki 1969 októberében, a San Francisco-i Nemzetközi UNESCO konferencián globális ünnepnapot javasolt a földi élet és a Föld szépségének dedikálva, valamint  a béke előmozdítására. Az ünnepnappal együtt felvette a Föld Napja gondolatát is, hogy felhívja a figyelmet a természetvédelemre, az ökológiai egyensúly megőrzésének és megújításának szükségességére, amelytől a földi élet függ.

A Föld Napját először 1970. március 21-én tartották meg, a meteorológiai tavasz első napján.

Másnap, Denis Hayes amerikai egyetemi hallgató mozgalmat indított a Föld védelmében, és megalapította az Earth Day Network-ot (Föld Napja Hálózat). 1990 óta minden évben erre a napra adja ki a washingtoni Worldwatch Institute éves jelentését a világ környezeti állapotáról „A világ helyzete” címmel. 2009-ben Evo Morales bolíviai elnök kezdeményezésére pedig az ENSZ április 22-ét a „Földanya Nemzetközi Napjá”-vá nyilvánította.(1)

HuGBC a Földért

Zöldszervezetként meggyőződésünk, hogy az épített környezet szerepe döntő fontosságú a környezetvédelmben, az éghajlatváltozást előidéző, összetett kérdések kezelésében. A fenntartható épületek hatalmas potenciállal bírnak a klímavédelmi célok elérésének elősegítésében. A klímasemleges Európa jövőképét lehetetlen megvalósítani az épített környezeti szektor nélkül.

Az ágazati lehetőségeket csakis az átalakítási intézkedéseket támogató, erőteljes irányelvek kidolgozásával lehet kihasználni, hiszen Európában az épületek és az épített környezet jelentik az összes kibocsátás 36%-át, az energiafogyasztás 40%-át, a kitermelt anyagok 50%-át, az összes vízkivétel 21%-át.

A HuGBC az épített környezet és az ökológiai lábnyomunk iránti felelősségünk tudatában csatlakozik idén a programokhoz. Többrészes, ingyenes webinárium-sorozatot indítunk ezen a napon WELL Kanapé címmel. A 45 perces online előadás-beszélgetés hetente jelentkezik, és az ember- és egészségköpontú WELL Building Standard™ jegyében értintünk olyan fontos témakörökat, mint az egészséges víz, a tiszta levegő, a helyes takarítás vagy a zöldépületek jelentősége. A webináriumokhoz bárki csatlakozhat.

Tagjainkat, tagjelöltjeinket pedig arra kértük, mondják el, ők milyen intézkedéseket hoztak, mit tesznek a mindennapokban vagy milyen terveik vannak arra nézve, hogy elköteleződtek a Föld és a társadalom számára is fenntartható megoldások mellett, követendő példát adva más vállalatoknak és építésgazdasági szakembereknek.

 

Ön mit tenne?

Kattintson a képre, és nézze meg egyenként a vállalásokat!

Forrás: http://Wikipédia

<< Vissza a főoldalra