Established Member of the

HuGBC

Így alkalmazkodnak a klímaváltozáshoz az európai városok

Az Európai Energiaügynökség tanulmánya az európai városok klímaadaptációs törekvéseiről.
1

2016 júliusának elején az Európai Energiaügynökség (EEA) tanulmányt adott közre, amely összefoglalja, hogyan igyekeznek alkalmazkodni az európai városok a klímaváltozáshoz. A dokumentum áttekintést nyújt az ezzel kapcsolatos intézkedésekről, amelyek segítségével az európai városok szembeszállnak a klímaváltozással, és összegyűjti az elmúlt évek során elért eredményeket is.

A riport kiemeli, hogy a városok napjainkban ugyanazzal a kihívással néznek szembe: egyre inkább kiszolgáltatottá válnak a klímaváltozással kapcsolatos vészhelyzeteknek (hőhullámok, áradások stb.), miközben egyre sérülékenyebbek lesznek szocio-ökonómiai és demográfiai szempontból is.

Az EEA felhívja a helyi, nemzeti és nemzetközi szervezeteket, hogy alkossanak meg olyan keretrendszereket, amelyek lehetővé teszik az adaptációt, méghozzá az európai városok közötti tanulás és tudásmegosztás kultúrájának megalapozása által. Ahhoz, hogy létrejöjjön az ezt lehetővé tévő tudásbázis, integratív megközelítés szükséges, amely ötvözi a városfejlesztés szocio-ökonómiai és demográfiai kérdéseit is.  

Az együttműködésre épülő kultúra kialakulása azt is lehetővé teszi, hogy a klímaadaptáció területén hátrányban lévő városok felzárkózzanak az éllovasokhoz. Végső soron pedig e városok sikeres adaptációjának köszönhetően Európa jóval vonzóbb és a klímaváltozás kihívásait sikerrel megoldó földrész lesz majd.

A teljes riport elérhető itt.

Forrás: http://worldgbc.org

<< Vissza a főoldalra