Established Member of the

HuGBC

Így nőhet a termelékenység a munkakörnyezet javításával – bemutatjuk a WELL minősítési rendszert

Alig két évvel ezelőtt indította el a WELL minősítési rendszert a LEED rendszert is tanúsító cég. Az orvosi és építészeti szempontokat összehangoló rendszer többek között a levegő illatát, az ívóvízcsapok elhelyezésének sűrűségét és a megvilágítás színképét is figyelembe veszi az értékeléskor. Márfi József HuGBC alapító tag írása.
1

Csaknem két évvel ezelőtt a Magyar Környezettudatos Építés Egyesülete (HuGBC) felkért, hogy tartsak egy előadást a fenntartható építésben jelentkező új tendenciákról. Az időzítés tökéletes volt, mert a WELL Standard minősítési rendszert 2014 novemberében a Greenbuild konferencián indították el hivatalosan.

Természetesen alaposan átnéztem a rendelkezésre álló anyagot, és nagyon érdekesnek, valamint könnyen megvalósíthatónak találtam a legtöbb tételt. A rendszer hasonló a LEED-hez, de több a minimumelőírás, az úgynevezett „Precondition": csaknem 40%. A többi pontot „optimalizációnak" hívják, ez teszi ki az értékelés fennmaradó részét. A tanultakat összefűztem néhány egyéb tapasztalatbeli elemmel, és összeállítottam egy prezentációt, aminek A fenntarthatóság emberi oldala (The Human Side of Sustainability) címet adtam. Az előadás helyszíne a CEU volt. Nagyon sok pozitív reakciót kaptam építőktől és építészektől. Az egyetlen elmarasztaló kritika az egyik jelenlévő ingatlanügynök cég képviselőjétől érkezett. Lényegében arra utalt: már megint itt van egy újabb értékelő rendszer – de ki fog érte fizetni? Ő ugyanis már a LEED-re elköltötte minden pénzét... Később visszatérek arra, hogy mi a válaszom.

A cikk az Építési megoldásokban jelent meg, és tovább olvasható ide kattintva.

<< Vissza a főoldalra