Established Member of the

HuGBC

Így újulhatnának meg a kockaházak

Ökológiai lábnyom nélküli lakóházzá alakított Kádár-kockával nyert több díjat a Solar Decathlon Europe 2019 versenyen a Miskolci Egyetem csapata.
2

A Miskolci Egyetem konzorciuma a Pécsi Tudományegyetemről és az algériai Blidai Saad Dahlad Egyetemről érkező hallgatók és oktatók segítségével építette meg a Hungarian Nest+ projektet, amellyel az építészeti kategóriában 2. díjat, az energiahatékonysági kategóriában pedig a 3. helyezést nyerték el, és megszerezték az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetségének (ÉVOSZ) különdíját, valamint a közösségépítési különdíjat is. A BME hallgatóiból álló magyar koeb csapat a Speed Peer Review különdíjában részesült.

A szakmai zsűri értékelése és összesített pontozása alapján a Solar Decathlon Europe 2019 nemzetközi házépítő versenyt a Habiter2030 csapat (Franciaország) nyerte, második helyen a MOR Team TU Delft (Hollandia), a harmadik helyen pedig az Over4 csapat (Románia) végzett.

Hungarian Nest+

A mintaház, az átalakított "Kádár-kocka" egyebek mellett beszéd alapú felismeréssel reagál az érzelmekre: ahhoz alakítja például a fényviszonyokat. Az építmény teteje hármas rétegfelépítésű, a teraszon és a naptérben elhelyezett élőflóra adja a ház önfenntartó oxigénbázisát. A laktérben újrahasznosított anyagokból készült bútorok mellett az okoseszközök telefonos applikációról egyszerűen működtethetőek.

A csapat külső burokkal ("másodlagos bőrrel") vette körül az épületet, amelyen napkövető árnyékoló falak, mozgatható zsalutáblák és tolófalrendszer van. Ezzel újrarendezték a ház alaprajzát, tájolását, de a ház belső elosztása is szabadon kombinálható a különböző családméretekhez. Az átépítéshez természetes anyagokat, fát, papír szigetelést, viaszos vályogot használtak.

Számos újítás szolgálja az energiahatékonyságot. A déli oldalon kialakított mobil naptér például polikarbonát tolófalával télen szoláris burokként látja el energiával az épületet. Külön elismerést kapott az épület alatt átvezetett Venturi torony, amely képes felgyorsítani a légáramlást. Mindehhez jönnek az újrahasznosított anyagokból készített "okos" bútorok, és az épületet vezérlő automatika, amely a környezeti hatásokra reagálva a tulajdonos szokásai alapján irányítja az épület működését.

A Pécs Ma videója az elkészült házról.

Koeb – a másik magyar projekt

A koeb csapata egy újszerű megoldást dolgozott ki a magyarországi épületállomány korszerűsítésére és felújítására, elsősorban a külvárosi területeken és vidéki települések esetén. A koncepcióban az energiahatékonyság, a környezettudatos építés és lakóházhasználat is szerepet kap. A meglévő házakhoz építhető koeb modulok hatékony megoldást jelentenek az otthonok élettartamának növelésére, alacsonyabb energiafogyasztás elérésére, valamint hozzájárulhatnak a lakosság kényelmének és tudatos energiafelhasználásának javításához. A hozzáépítésre alkalmas rendszer olyan teljes funkciót ellátni képes házelemekből áll, mint a Gépészet, a Fürdőszoba Modul és napfényes, tértágító Naptér modul. Az előregyártott szerkezetek könnyen csatlakoztathatók a meglévő egyszintes lakóházakhoz. 

A teljes cikk itt olvasható.

Forrás: http://igylakunk.hu

<< Vissza a főoldalra