Established Member of the

HuGBC

Íme a magyar község, ahol a háztartások egyharmada napenergiát használ

A kozármislenyi háztartások egyharmada zöld energiát használ majd a nemrég átadott naperőműparknak köszönhetően, ami azért is fontos, mert a város szeretne csatlakozni a klímavédelmi stratégiához.
1

A beruházás üzleti tőke bevonásával, magánerővel valósult meg. Az előkészítésben oroszlánrészt vállalt az önkormányzat – mondta az ünnepélyes átadón Biró Károly polgármester. A város költségvetését nem terhelte meg a beruházás, hiszen mindent, amit beinvesztáltunk a terület megszerzésébe, a tervezésbe, az átalakításba, az átminősítésbe, ezek gyakorlatilag rövid időn belül megtérültek, mikor a magánbefektetők megvásárolták az ingatlanokat. Az energia átvételére 25 éves szerződésük van az üzemeltetőknek, így garantált hogy ennyi időn keresztül 1,5 millió forint többletbevétele lesz iparűzési adóból a városnak – tette hozzá a polgármester.

A négy darab kis erőmű összesen két megawatt energiát képes termelni. Hogy ez mit jelent a lakóknak? A közel 2000 háztartásból 700 ingatlan energiáját biztosítja majd a most átadott naperőműpark. A másik pozitív hozadéka, hogy a városüzemeltetési cég üzleti bevételre lehet szert tenni abból, hogy hosszútávon együtt tud működni a beruházóval, hiszen a területet ők tartják majd karban.

A cikk itt folytatódik.


 

Forrás: http://alternativenergia.hu

<< Vissza a főoldalra