Established Member of the

HuGBC

Karbonsemleges épületeket mindenkinek!

2019. december 10., Saját hír 302 advancing net zero leader's summit karbonsemleges épületek BUILDUPON

Több mint 150 európai vezető találkozott december 3-4-én Brüsszelben a WorldGBC BUILD UPON2 és Advancing Net Zero (ANZ) projektjeinek közös rendezvényén, mely a „Karbonsemleges épületeket mindenkinek” (Delivering net zero carbon buildings for all) címet viselte. Magyar vendégek és egyesületünk is képviseltette magát.
1

A kétnapos rendezvényre városok és nagyvállalatok képviselőit várta a World Green Building Council (WorldGBC). A cél az volt, hogy bemutassák, Európában mind az akarat, mind a tudás megvan, hogy a világban a karbonmentes épületek és a jobb életminőség is megvalósuljon.

Az előadások, nagyobb és kisebb csoportos műhelybeszélgetések változatosan vezették végig a résztvevőket a karbonsemleges jövőhöz való eljutásban. A világ vezető városai és vállalatai számos innovatív megoldást mutattak meg nemzeti és városi stratégiákban, valamint az építési szektorban, ösztönözve a résztvevőket saját stratégiáik és napi működésük megalapozásában.

Az első nap témája a karbonsemleges épített környezet volt. Clemens Brenninkmeijer, a Redevco fenntarthatóság üzletágának vezetője és Pierre Heilbronn, az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD) a partnerségért és fejlesztéspolitikáért felelős alelnöke hangsúlyozták, hogy az építési ágazat minden szereplője felelős a célok eléréséért, azonnali cselekvés szükséges és az csak a szereplők együttműködésével tud megvalósulni. Alicja Kuczera, a lengyel zöldszervezet (PLGBC) vezetője és WorldGBC európai régiójának elnöke, valamint Julie Hirigoyen, a brit UKGBC vezetője rövid Kahoot! vetélkedője az európai számok és a haladás néhány kulcskérdésének ismeretét tesztelték.

A délelőtt második blokkjában európai cégek a karbonsemleges vállalati működés jó gyakorlatait mutatták be. Hein Wegdam, az ING Real Estate Finance igazgatója Hollandiának a Párizsi Megállapodás felé tartó koncepcióját, Thomas Brattlöw, a Lidl Svédország ingatlanfejlesztési igazgatója a karbonsemleges „NollCO2” projektet, Ashley Bateson, a Hoare Lea az angol karbonsemleges keretmeghatározást, és Armelle Langlois, a VINCI Construction France igazgatója a francia törekvéseket ismertette, hogy az épületállomány épületenergetikai tulajdonságai E-ről C szintre javuljanak.

A délelőtti B2B workshopban a résztvevők a saját asztaltársaiknak mutatták be, hol tartanak a karbonsemlegesség felé, valamint hogy milyen gyakorlati erőforrások és eszközök segítenek az előrelépésben.

A következő blokkban cégek, akik már csatlakoztak az ANZ mozgalomhoz, mutatták be vállalataik kötelezettségvállalásait és cselekvési terveit vállalkozásaiknak és épületeiknek a Párizsi Megállapodással való összehangolása érdekében. Anna Åkesson, a Skanska környezetvédelmi igazgatója az ingatlanfejlesztések, Antti Kerppola, az YLVA vezérigazgatója, az ingatlanüzemeltetés, míg Pascal Eveillard, a Saint-Gobain fenntartható építés igazgatója az építőanyag gyártás jó gyakorlatairól beszéltek.

A délutáni workshopokban a meglévő épületek felújítása, a finanszírozás és az életciklusra tervezés témakörökben tárták fel a résztvevők a karbonsemleges cél elérésének legfontosabb aspektusait, számos élvonalbeli megoldás és know-how megismerésével. A résztvevők megvitatták a jövőképet, és konkrét lépéseket fogalmaztak meg 2025 és 2030 időtávokra.

Az esti rendezvény keretében jelentették be az ANZ mozgalom új csatlakozóit. Két új város, Helsinki és Valladolid, továbbá az ingatlanszektor hét vezető vállalata, a BuroHappold, a Carbon Credential, a Deerns, a Grimshaw Architects, a Grosvenor Group, a Newsec Finland és az Ylva írta alá a kötelezettségvállalást. (https://www.worldgbc.org/news-media/european-cities-commit-net-zero-buildings) Az elköteleződésben a városok és a vállalatok vállalják, hogy 2030-ra elérik a saját épületeik karbonsemlegességét, és a városok vállalják, hogy városukban minden épület 2050-re teljesíti a kitűzött célt.

A második nap fókusza a hosszú távú épületfelújítási stratégiák és azokhoz való eljutás volt. Cynthia Echave, a városi ökológiai ügynökség menedzsere Barcelona, majd Kaisa-Reeta Koskinen, a „Karbonsemleges Helsinki” projektigazgatója Helsinki céljait és előrehaladását mutatták be.

Emilio Miguel Mitre, a BUILD UPON2 koordinátora és a GBC España vezetője, valamint Andy Deacon, a Climate Alliance Fenntartható energia beruházási fórumának igazgatója mutatták be a projektet a résztvevőknek.

További városi jó gyakorlatok következtek. Eli Grimsby, a kulturális és sportlétesítmények fejlesztési igazgatója Oslo projektjeit, Arturo Lorenzoni, Padova önkormányzatnak polgármester-helyettese a város stratégiáját és Teresa Redondo, környezetvédelem és fenntartható fejlődés igazgatója Valladolid épületfelújítási stratégiáit, amelyek a karbonsemleges épített környezethez vezetnek.

A délelőtti műhelybeszélgetésben a városok mutatkoztak be egy-egy asztalnál, elmondva a számukra kritikus kérdéseket, amelyek akadályozzák az előrehaladást. A vitában a résztvevők ezekre a kérdésekre próbáltak segítséget nyújtani saját vagy egyéb innovatív know-how átadásával.

A konferencia a helyi hatásokra és épületfelújítási megoldásokra közelítve folytatta munkáját. A BUILD UPON2 tanácsadó testületének szakértői bemutatják a felújítási stratégia kihívásának kulcsfontosságú aspektusait.

Adrian Joyce, az EuroACE főtitkára, Ruth Mourik, a DuneWorks vezérigazgatója, Irena Križ Šelendić, a horvát építési minisztérium épületek energiahatékonyságának ágazati vezetője, és Marco Marijewycz, az E.ON lakossági üzletág üzletfejlesztési szakértője ismertették, hogy a projekt miként ad a városok számára strukturált keretet az épületfelújítási programjaiknak, azok éghajlati és társadalmi-gazdasági hatásainak nyomon követésére, valamint a hatékony beavatkozások bevonására.

A kapcsolódó workshop során a résztvevők három témában mélyülhettek el a karbonsemlegességet biztosító stratégia megalapozására: épületfelújítási stratégiai keretrendszer, tömb szintű beavatkozások üzleti modelljei, valamint a kommunikáció és társadalmi bevonás.

Magyarországról a konferencián a BUILD UPON2 projekt szakmai vezetője, Beleznay Éva (HuGBC) és a projekt pilot partner városából Budaörsről Szabó Sándor, projekt koordinátor és Farkas Benedek, helyi képviselő vettek részt, valamint a HuGBC meghívására Budapest Főváros képviseletében Maczák Johanna, a Városépítési Főosztály osztályvezetője, és dr. Jakab Marianna, Magyarország Európai Uniós Állandó Képviseletének energiatanácsosa voltak jelen.

Szerző: Beleznay Éva

<< Vissza a főoldalra