Established Member of the

HuGBC

Kiemelten figyelnünk kellene az otthonunk levegőminőségére

A járvány megjelenése kapcsán a tavalyi évben kiemelt figyelmet kapott az épületeink belső tereinek levegőminősége. Az épületek jó légminőségének biztosításával sokat tehetünk a járvány terjedésének megfékezéséért, ráadásul ez nemcsak a nagyméretű, nagy forgalmú középületek üzemeltetőire vonatkozik, hanem a saját otthonunkra is, még akkor is, ha a home office-ban nem állnak rendelkezésünkre az irodaépületekben, bevásárlóközpontokban, kórházakban telepített csúcstechnológiás légkezelő berendezések.
1

A Siemens szakértői összegyűjtöttek néhány gyakorlati tippet, amelyek segítségével tiszta, egészséges levegőt szívhatunk be és ezáltal csökkenthetjük a fertőzés veszélyét is. 

Ami a koronavírus elleni védekezésben az embereknél a maszkviselés, a távolságtartás és a gyakori kézmosás, az épületeknél a felhasznált levegő szűrése, a megfelelő légcsere, valamint az optimális hőmérséklet és páratartalom folyamatos biztosítása.

Duplán veszélyes a szálló por

A szálló por koncentrációja különösen télen, a fűtési szezonban szokta meghaladni Magyarország több településén is az egészségügyi határértéket, ezért ebben az időszakban különösen fontos, hogy megfelelő érzékelőkkel, szűrőberendezésekkel megakadályozzuk ezeknek a nagyon apró (10 mikrométernél kisebb méretű) részecskéknek a bejutását az épületekbe. Összehasonlításként, az emberi haj átlagos vastagsága 60 mikrométer. A szálló por mindig veszélyes, mert a tüdőben megtapadva légúti megbetegedéseket okozhat, ráadásul járvány idején a vírus hordozójaként is működhet. A különleges technológiájú érzékelők, amelyek nagyjából akkorák, mint egy termosztát, a légcsatornában (ahol a levegőcserét végrehajtó légkezelő berendezés beszívja/befújja a levegőt az épület különböző részeibe), illetve különálló helyiségekben is telepíthetők, és időben jelzik, ha a levegőben magas a szálló por koncentrációja.

Páratartalom és vegyes gázok az épületben

A páratartalom szabályozása is fontos, mert az apró, lebegő vízcseppeken éppen úgy tapad meg a vírus, mint a szálló poron. Az sem jó, ha a levegő túl száraz, és az sem, ha túl párás. A járvány idején is a megfelelő komforttartománynak a 30-50% közötti relatív páratartalom felel meg. A levegő tisztaságát jelentősen befolyásolhatják a középületekben előforduló, a takarítószerekből vagy akár a nyomtatók festékpatronjaiból és az emberek természetes párolgása nyomán felszabaduló vegyes gázok.

„A járvány idején különösen fontos a káros anyagok kiszűréséért, a levegő cseréjéért, a páratartalom szabályozásért felelős légkezelő berendezések folyamatos tisztítása, üzembiztos működtetése és karbantartása. Az automatizált, távfelügyelettel ellátott rendszerek nem csak a napi üzemeltetést könnyítik meg, azt is előre jelzik, hogy mikor, milyen karbantartásai feladatokat kell elvégezni, amik segítik a tervezést és a munkák ütemezését. A meghibásodások azonnali érzékelésével és a hibajelzések ezzel egyidejű kiküldésével pedig a működési zavarok gyors elhárítását teszi lehetővé az akár több épületet működtető üzemeltetők számára” – mondja Medveczky András, a Siemens Zrt. Smart Infrastructure Building Technologies (HuGBC tag) üzletágának a vezetője.

Szellőztetés, fűtés, home office praktikák

Minél gyakrabban szellőztetnek egy épületben, annál nagyobb az esélye annak, hogy a bent rekedt szennyeződések, vírusok, kórokozók gyorsabban kiürülnek. Mindenki tapasztalhatta, hogy „állott levegőjű”, vagyis a kilélegzett szén-dioxiddal telítődő környezetben romlik a teljesítőképessége, a közérzete és friss levegőre vágyik. Csakhogy gyakori szellőztetéssel kánikulában „bejön”, fagyban pedig „kimegy a meleg”. Erre kínálnak megoldást a hővisszanyerő légkezelő rendszerek, amelyek a belső térben elhasznált levegő hőenergiáját felhasználva nyáron lehűtik, télen felmelegítik a szabadból beszívott friss levegőt, jelentősen mérsékelve a hűtési-fűtési költségeket. Járvány idején azonban változnak a szabályok.

„Tudomásul kell venni, hogy a koronavírus az energiahatékonyság ellen is dolgozik. Azokat a hővisszanyerő rendszereket, amelyek a belső térben elhasznált levegő egy részét a hőenergia átadásakor visszajuttatják az épületbe, a járvány idején "100% frisslevegő" beállítással ajánlott használni. Inkább legyen kevésbé energiahatékony az épület fűtése, szellőztetése, minthogy visszajusson valamilyen kórokozó. Ilyen helyzetben az emberek egészsége az első, a fűtésszámla másodlagos. A korszerű, például lemezes hőcserélővel ellátott berendezések ezt a problémát is megoldják, mivel a hővisszanyerés folyamán nem kevernek vissza az elhasznált levegőből – tette hozzá a szakértő.

A teljes cikk itt olvasható.

kép forrása: Getty Images

Forrás: http://portfolio.hu

<< Vissza a főoldalra