Established Member of the

HuGBC

Klímavészhelyzet van - mit tegyen Budapest?

Budapest első klíma közösségi gyűléseire két szeptemberi hétvégén került sor a Városházán, melynek az volt a célja, hogy a budapestiek véleménye, ötlete beépülhessen Budapest klímastratégiájába. Az 50 résztvevő által legnagyobb arányban támogatott 8 javaslatot a november 3-i záróeseményen mutatták be.
1

Budapest vezetésével közösen a DemNet 2020 őszén  – először az országban – a gyakorlatban is kipróbálta a részvételi demokrácia egyik emblematikus eszközét, a közösségi gyűlés módszerét. Ezzel az innovatív, új módszerrel, a budapestiekkel közösen keresik a választ egy mindannyiunkat érintő kérdésre: hogyan válaszoljon a város a klímaváltozás kihívásaira?

2020 augusztusában a Fővárosi Önkormányzat tízezer véletlenszerűen kiválasztott budapestinek küldött meghívót a közösségi gyűlésre. A meghívóra válaszoló többszáz budapesti közül már a DemNet választott ki 50 főt, akik korra, nemre, végzettségre és lakóhelyre reprezentatív módon tükrözték a főváros 18 év feletti lakosságát. Ők lettek a gyűlés résztvevői. A közösségi gyűlés két szeptemberi hétvégén tartott, és a résztvevők szakértők és facilitátorok segítségével beszélgettek arról, hogy hogyan mérsékeljük a klímaváltozás folyamatát, és hogyan lehet a város élhetőbb a budapestiek számára.

A résztvevők a gyűlés végén egy nyolc pontból álló ajánláscsomagot fogadtak el arról, hogy a klímaváltozás elleni harcban milyen célokat tűzzön ki maga elé a Főváros, és hogyan valósítsa meg azokat. A szervezők a Fővárostól ígéretet kaptak arra, hogy a közösségi gyűlés ajánlásait beépítik a 2020 őszén elfogadandó fővárosi klímastratégiába, amelyről majd a Fővárosi Közgyűlés dönt.

A teljes cikk itt olvasható.

Az eseményről szóló Podcast itt található.

 

 

Forrás: http://greenfo.hu

<< Vissza a főoldalra