Emerging Member of the

HuGBC

KNE követelmények épületszerkezeti szinten

2018. május 25., Saját hír 488 HuGBC képzés KNE rendelet

A HuGBC 8 modulos képzés-sorozatának 6. alkalmán a határoló szerkezeteket és az épületek termikus burkát vettük szemügyre öt előadó segítségével.
1

A KNE épületek és a termikus burok kapcsolatáról, valamint a növényzet szerepéről beszélt Pataky Rita Pataky Rita okl. építészmérnök, a BME Épületszerkezettani Tanszékének egy. mestertanára és a ZÉOSZ elnökségi tagja két, egymás követő előadásában. Részletesen taglalta a falak, a lapos- és magastetők, a talajon fekvő padlók rétegtervezését, valamint kitért a „költségoptimalizált szinten megvalósult vagy annál energiahatékonyabb épület” összetett követelményeinek megvalósítására, mely minimalizált hőveszteségű, hőszigetelt, hőhídmentes. Nyáron viszont átszellőztetett, hőtároló, valamint pára- és légzáró, szélzáró. A növényzet kapcsán a városi szövetből kiindulva a növények természetes légkondicionáló hatását, valamint a zöldtetők és a zöldhomlokzatok ökológiai, pszichológiai, mikroklíma szabályozási, hőcsillapítási, stb. előnyeit emelte ki.

Átszellőztetett szálcement homlokzatburkolat volt a témája Várszegi Dániel okl. építészmérnök, a CREATON South-East Europe Kft. Equiton üzletág (HuGBC tag) szaktanácsadója előadásának. A szakember a szálcement hagyományáról, a rendszer felépítéséről és annak KNE előnyeiről, a fenntarthatósággal való kapcsolatáról beszélt. Végül csomópontok segítségével szemléltette a szerkezetek megfelelő szerelési, rögzítési metódusát.

Tornóczky Mónika okl. építészmérnök, az Aluköngstahl Kft. (HuGBC tag) termékmenedzsere a nyílászárók és függönyfalak szerepét járta körbe, ismertetve a hőhídmentes alumínium ablakrendszerek, a blokkablakok különböző beépítési mélységű hasznosságát. A függőleges és poligonális (hajlított) függönyfalak, valamint az üvegtető rendszerek épületszerkezeti tervezése szintén nagy odafigyelést igényel a hőhídmentesség biztosítása érdekében.

Innovatív homlokzati üvegezésekről szóló előadásában Széll Andrea a Saint-Gobain üveg üzletágának értékesítési vezetője olyan megoldásokat mutatott, melyek a fűtési hőveszteség minimalizálását és a napenergia-nyereség maximalizálását szolgálják a KNE követelmények által támasztott új energetikai kihívásokban. Emellett Andrea elmondta, hogy az üvegek ökológiai lábnyoma is hatalmas, pl. hagyományos hőszigetelő üvegek fokozott hőszigetelő képességű üvegekre történő cseréje akár 100 milló tonnával csökkentheti a CO2 kibocsátást.

A záró előadást Bíró András a VELUX Magyarország Kft. alkalmazástechnikai és műszaki szakértője tartotta a tető alatti térben rejlő kihívásokról és lehetőségekről a KNE épületek vetületében. Elmondta, hogy függetlenül attól, hogy új építésű vagy felújított, családi házról vagy többszintes épületről van szó, a tér a tető alatt többet nyújt, mint néhány extra négyzetmétert. Különösen akkor, ha az energiamérlegről van szó: télen több szoláris nyereséget, nyáron több szellőztetéses hűtést. Az energiamérleg kulcsszó, mert a hőveszteség-hőnyereség egyensúlya a tetőtérben különösen fontos, a nyári árnyékolásnak pedig szintén meghatározó szerepe van.

A képzés többek között a Földművelésügyi Minisztérium Zöld Forrás programja támogatásával valósult meg.

Forrás: http://

<< Vissza a főoldalra