Established Member of the

HuGBC

Körforgásos Gazdaság Technológiai Platform alakult

Március 11-én az Innovációs és Technológiai Minisztérium kezdeményezésére, a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal szervezésében megalapították a Körforgásos Gazdaság Technológiai Platformot, melyhez alapító tagként a HuGBC is csatlakozott.
1

Az alapító ünnepség vendége volt Palkovics László innovációs és technológiai miniszter is a Pannon Egyetemen.

A platform keretében létrejövő szakmai, konzultációs és érdekképviseleti fórum elsődleges célkitűzése, hogy a vonatkozó hazai és európai stratégiákkal összhangban felgyorsítsa a körforgásos gazdaságra történő átállást, ezáltal hazánkat az alkalmazott technológiák éllovasává tegye.

A Pannon Egyetem aulájában megtartott ünnepségen Palkovics László innovációs és technológiai miniszter átfogó előadásában szó esett a kormány, illetve a minisztérium stratégiai elképzeléseiről, klímapolitikai célkitűzéseiről.

Szóba került az akkumulátorstratégia, a közlekedés zöldítése, a nukleáris energiákkal kapcsolatos feladatok és hogy a kormány megépíti Paks 2-t.

A miniszter beszélt a vasút villamosításáról, a mezőgazdaság átalakításának fontosságáról is. Elhangzott az is, hogy 2030-ig 6 gigawatt telepített naperőművi kapacitást szeretne hazánk elérni, és komoly összeggel támogatják ismét a lakossági napelemes rendszerek telepítését.

A városok hamarosan újabb 350 elektromos hajtású autóbuszra pályázhatnak, míg az illegális hulladékot lerakók ellen erőteljesebb szankciókat alkalmaznak majd. 

Steiner Attila, az Innovációs és Technológiai Minisztérium körforgásos gazdaság fejlesztéséért, energia- és klímapolitikáért felelős államtitkára a körforgásos gazdaságot érintő kötelezettségekről, stratégiákról és támogatásokról beszélt. Ismertette a 2021–2027-es uniós ciklus támogatási lehetőségeit. Elmondta, hogy a Környezeti és energiahatékonysági operatív programban 1200 milliárd forintos keretösszeg áll rendelkezésre. 

Ovádi Péter országgyűlési képviselő köszöntőjében megjegyezte, hogy a Pannon Egyetem olyan tudásközpontot biztosít, amely a térség versenyképességét jelentősen meghatározza, ezért nem véletlen, hogy Veszprémben alakul meg a platform. 

Navracsics Tibor kormánybiztos elmondta, hogy mind az Észak-Dunántúl, mind Veszprém, mind a Pannon Egyetem készen áll arra, hogy a Körforgásos gazdaság technológiai platformban részt vegyen.

A legkorábbi megmérettetés 2023-ban jön el számukra, amikor Európa kulturális fővárosaként nem csupán az lesz a céljuk, hogy kulturális attrakciókat nyújtsanak, hanem tegyenek lépéseket a fenntarthatóság felé. Mutassák meg, hogy a jövőben a kultúra, a fenntarthatóság, a környezetvédelem, a körforgásos gazdálkodás összefüggnek.

A teljes cikk itt olvasható.

Forrás: http://veszprem.hu

<< Vissza a főoldalra