Established Member of the

HuGBC

Környezetbarát ásványvíz irodai konyhákban

A szén-dioxid-kibocsátás minimalizálása nemcsak épületek esetében fontos: mi a helyzet például az ásványvízzel?
1

Manapság a cégeknek nem csupán a funkcionalitásra, a költséghatékonyságra, és a kényelemre van gondjuk a helyiségük kialakításakor, hanem egyre nagyobb szerepet kap a fenntarthatóság kérdése. A zöld épületek kiváló lehetőséget nyújtanak arra, hogy egy adott cég kifejezze az alkalmazottjai, az üzleti partnerei, és a felhasználói felé, hogy fontosak számára a természeti értékek. A tervezési szabályzatok is egyre inkább a környezetbarát építkezést és belsőépítészetet részesítik előnyben. A szén-dioxid minimalizálása tehát mára már szerves része minden korszerű cég fenntarthatósági politikájának. A göttingen-i Georg-August Egyetem és a Grohe AG egy friss tanulmányban a GROHE Blue® -ban található szén-dioxidot hasonlította össze a palackozott ásványvízben található szén-dioxiddal.  Az eredmény: az üvegházhatást okozó gázok kibocsátása jóval alacsonyabb szintű a GROHE Blue®  rendszerében. Ez az egyértelműen környezetbarát termék ezzel hozzájárul a nagyobb hatékonysághoz, a költségek csökkentéséhez és nem utolsó sorban a kényelemhez. 

Tudományosan bizonyított fenntarthatóság

A tanulmány célja az volt, hogy a GROHE Blue®  által kibocsátott üvegházhatású gázok kimutatását követően, ennek mértékét a palackozott vízével összemérjék. 2013-ban Július és November között a Göttingen Egyetem tudósai egy liter GROHE Blue® -ból nyert vizet vetettek össze egy liter palackozott vízzel. A kísérlet azon a számításon alapult, hogy napi 30 felhasználó, éves szinten 220 nappal számolva, napi 1 liter vizet fogyaszt el egy ötéves periódus alatt. A szén-dioxid mértékének a kalkulálása mind a GROHE Blue® , mind a szénsavas palackozott víz esetében öt életciklust fedett le, egészen a nyersanyag termeléstől, a késztermék szállításán át a a fogyasztásig és a hulladék eldobásáig. Az elemzés egy másik szempontja volt továbbá a GROHE Blue® földrajzi megoszlása a fő felvevő piacok szerint, mint Németország, Franciaország és az USA. A feltett fogyasztás százalékos megoszlásban, 40 százalék szénsavas, 40 százalék enyhe és 30 százalék szénsavmentes víz.

A fenti adatok alapján a kutatók 17,96 g CO2-ekvivalenst találtak egy liter GROHE  Blue® -ból nyert vízben. Ez lenyűgöző eredmény, tekintve, hogy egy liter palackozott vízben a kibocsátás mértéke ennél jóval magasabb; 70-től 600 grammig terjedhet, a csomagolás típusától és a származási helytől függően. Mivel a GROHE Blue®  esetében nincs szükség palackozásra, sem nagy távolságokból történő leszállításra, fenntarthatóság szempontjából egyértelműen felülmúlja a palackozott ásványvizet. A tanulmány továbbá kimutatta, hogy a GROHE Blue® által kibocsátott káros gázok értéke alacsonyabb a hagyományos vízadagolók által kibocsátottakénál is, amely 35 és 50 g CO2-ekvivalens/ liter körül mozog.  Ez annyit tesz, hogy a GROHE Blue®  25-50%-al kevesebb üvegházhatású gázkibocsátást jelent használójának. 

Egy sokoldalú eszköz modern irodák konyháiba

Ez az okos vízadagoló rendszer azonban még ennél is többet nyújthat. A rendszer három féle szűrt vizet kínál – szénsavas, enyhén szénsavas és hűtött mentes vizet- közvetlenül a konyhai csaptelepből. Ennek köszönhetően az adott szervezetnél minden felhasználó a maga ízlése szerint fogyaszthat vizet egyetlen forrásból. Ez időt és logisztikai erőfeszítéseket takarít meg a cég számára, hiszen így nincs szükség a különböző típusú palackozott ásványvizek megrendelésére, sem azoknak a helyigényes tárolására, sőt nem kell gondot fordítani az üres palackok szelektív gyűjtésére sem. Akár az alkalmazottak szükséges fríssítésére, akár tárgyaláshoz a tárgyalóasztalra - a frissen csapolt,  jóízű víz mindig kéznél van a környezetbarát, komfortos GROHE Blue®  rendszerének köszönhetően.

Forrás: grohe.com

Forrás: http://grohe.com

<< Vissza a főoldalra