Established Member of the

HuGBC

Környezetbarát cementből készítettek járdát

A University of Sydney kutatói olyan szén-dioxiddal dúsított cementet fejlesztettek ki, amely ipari melléktermékek és felhasználásával készült és többféle módon alkalmazható az építőiparban.
1

Az ausztrál kutatók által létrehozott “zöld” cement hamu, csiszolt üveg és gáz-halmazállapotú szén-dioxid egyedülálló keverékéből készült. A felhasznált hamu a szénégetésből származik, üveget pedig könnyűszerrel lehet ilyen módon újrahasznosítani. Főképpen annak a tudatában, hogy az Ausztráliában évente előállított 1,4 millió tonna üveg kevesebb mint felét hasznosítják újra.

Már ebben az egy esetben is az öko-járda 752 kg homok nehézgépi kitermelését és 327 kg szén-dioxid kibocsátást spórolták meg. Ellentétben a hagyományos betonnal, az új anyag termelése egyáltalán nem energia intenzív folyamat.

Az új technológia tulajdonképpen “bezárja” a szén-dioxidot ásványi formában a betonba, ezáltal megakadályozva azt, hogy az üvegházhatást okozó gáz bejusson a légkörbe.

A kutatás következő fázisa 12 hónapos monitorozás, mely során kiderül, hogy az öko-járda várt módon teljesít- e, és ugyanúgy ellenáll-e mindennek, mint ahogy egy hagyományos beton. A kutatók remélik, hogy később kereskedelmi forgalomba hozzák a technológiát, és a hagyományos beton alternatívájaként bevezetik a piacra.

A teljes cikk itt olvasható.

Forrás: http://greendex.hu

<< Vissza a főoldalra