Established Member of the

HuGBC

Környezetbarátabb légkondicionálót fejlesztettek ki szingapúri tudósok

2018. január 15., Sajtómegjelenés 624 légkondicionálás klímavédelem hűtés

Egy új, vízalapú légkondicionálót fejlesztettek ki szingapúri tudósok, amely a jelenleg használatos technológiánál jóval kevésbé terheli a Föld légkörét. A következő generációs klímaberendezés bármilyen vegyi hűtőközeg és kompresszor nélkül képes a levegőt lehűteni, és mintegy 40 százalékkal energiahatékonyabb a jelenleg széles körben elterjedt berendezéseknél.
1

A szingapúri állami egyetem (National University of Singapore) kutatói új eljárást találtak a levegő hűtésére - jelentették be az egyetem honlapján. Az eljárásban a hűtés előtt a levegőt innovatív, papírszerű párátlanító membránokon vezetik át, amely azután egy, vízcsatornákat tartalmazó hűtőrendszeren halad át, így gyakorlatilag a víz képezi az egyetlen hűtőközeget a berendezésben. Az új klímaberendezés 18 Celsius-fokos hőmérséklet elérésére alkalmas.

A technológia további előnye, hogy a levegőből a párátlanítás révén jelentős mennyiségű tiszta vizet állít elő (a hűtéshez használt vízmennyiség 15-szöröse), ami az ivóvíz-ellátási nehézségekkel küzdő Szingapúrban ugyancsak nem mellékes szempont.

A teljes cikk itt olvasható.

Photo by Breather on Unsplash

Forrás: http://

<< Vissza a főoldalra