Established Member of the

HuGBC

Környezettudatos sportlétesítmények a Metszet Magazinban

A fenntartható és jövőtudatos megoldások térnyeréséből nem maradhatnak ki a sport- és szabadidő-létesítmények, illetve a bennük tartott rendezvények sem. Ugyanakkor nem nehéz megérteni, hogy ezek rendkívüli kihívásokat rejtenek magukban ebből a szempontból, és ez egyaránt igaz a globális sportrendezvényekhez szánt, valamint a kisebb közösségek napi igényeinek kielégítésére tervezett épületekre.
1

Melyek ezek a tényezők, és van-e olyan áthidaló megoldás, amely segít csökkenteni e létesítmények és események ökológiai lábnyomát? Cikkünkben ezt járjuk körül, néhány nemzetközi példával alátámasztva, bár a terjedelem miatt épphogy csak bepillantást nyerhetünk a kérdéssel kapcsolatos szempontrendszerekbe.

A sportcsarnokok, arénák, stadionok, uszodák és tornacsarnokok számos különböző okból igazi rémei a környezettudatosságra törekvõ tervezõknek: sok olyan tényező van ugyanis, amely igencsak megnöveli ezen épületek ökológiai lábnyomát. Ilyen például, hogy gyakran gigantikus vasbeton és egyéb szerkezetekrol van szó, és az építőanyagokat sokszor nagy távolságból kell odaszállítani. Óriási légtereket kell kifûteni, a zuhanyzók és nyilvános mosdók pedig nagyon nagy vízfelhasználást jelentenek. A nagyméretű terek megvilágítása általában számottevő arányban mesterséges fényt igényel, ráadásul egy szabadidőközpont a hosszú nyitvatartási idő alatt hatalmas forgalmat bonyolít le. A specializált sportlétesítmények viszont épp ellenkezőleg: ideiglenes használat mellett sokáig üresen állnak, esetleg hosszú távú hasznosításuk kérdésessé válik. Egy több tízezer nézőt vonzó sporteseményen ráadásul elképzelhetetlen mennyiségű hulladék keletkezik, az olyan különleges elemek, mint egy tökéletes minõségű gyep vagy egy jégpálya pedig szintén elképesztő energiát emésztenek fel. 

A Metszet magazin Zöld Oldalak mellékletében megjelent cikk a csatolt pdf dokumentumban olvasható.

 

Choosing a best online pharmacy will ensure your health and safety

Letölthető dokumentumok:

<< Vissza a főoldalra