Established Member of the

HuGBC

Középületek energiahatékonysági felújításának 5 jellemzője Közép- és Kelet-Európában

A lengyelországi C4E Közép- és Kelet Európai Energiahatékonysági Fórumon középpontba került a középületek felújítása. A Fórum szervezői felismerték, hogy a közép- és kelet-európai országok épületállománya és energiahatékonysági lehetőségei merőben eltérnek a nyugat-európai országokétól, viszont egymással sok esetben hasonlóságot mutatnak. A jó gyakorlatok megosztása érdekében hívták életre a régióban egyedülálló három napos szakmai konferenciát.
1

A C4E Fórumot a két évvel ezelőtti bolgár helyszín után idén júniusban a lengyelországi Serockban rendezték meg. A HuGBC társult tagja, a MEHI meghívására vehetett részt az eseményen. A magyar küldöttség kiemelkedő létszámban képviselte Magyarországot a Fórumon, ugyanis a 25 résztvevő ország ötödik legnépesebb csoportja voltunk 14 fővel, akik közül heten előadóként is megosztották tapasztalataikat.

A régióban az épületek többsége 1975 előtt épült, gyakorlatilag az energiahatékonyság szempontjainak figyelembevétele nélkül. A meglévő épületek 90 %-a várhatóan 2050-ben is működni fog, ezért felújításukat érdemes minél előbb elvégezni. Kathleen Gaffney (Senior Programme Manager at International Energy Agency, Energy Efficiency Division) kiemelte, hogy az energiahatékonyság növelése a globális energiaforrás-váltás kulcsa. Az energiahatékonyság növelése megbízható, olcsó, gyors és ismert eszköz az energiafelhasználás csökkentésére.

A középületek példamutató szerepe

Az Európai Energetikai Direktíva (EED) előírja, hogy az EU tagországok kormányainak minden évben a tulajdonukban és használatukban álló épületek legalább 3% -án (alapterületben mérve) energiahatékonysági felújításokat végezzenek. Ezzel az intenzitással 2050-re minden állami épület közel nulla energiaigényű lesz. A középületek felújítása segíti a zöld beruházások technológiájának megismerését és kézzel foghatóvá teszi a megoldásokat a lakosság számára, pl. óvodákban, iskolákban és hatósági épületekben.

Leszek Drogosz (Director of Infrastructure Department, City of Warsaw) Varsó városának képviseletében bemutatta, hogy Varsó - a közép- és kelet-európai régióban egyedülállóan - tagja a C40 cities szervezetnek, amely elkötelezett a klímaváltozás megfékezésében és az egészségesebb és fenntarthatóbb jövő elérésében.

Területileg koncentrált felújítás

Maarten De Groote (Head of Research, Buildings Performance Institute Europe) tapasztalata szerint a városoknak érdemes a felújításokat koncentráltan kezelni és egy területen magas intenzitással felújítani. Több szomszédos épület egyidejű felújításával a kivitelezés hatékonysága növelhető és a felújítás a területen élők felé könnyebben kommunikálható. A területileg koncentrált felújítás technológiailag is indokolt lehet, például távfűtés esetén lehetővé teszi a kaszkád rendszert, melyben egymást követik az egyre alacsonyabb hőmérsékletű fűtőközeget igénylő rendszerek.

Eltérő finanszírozási modellek Közép- és Kelet-Európában

Kristaps Zvaigznitis (senior expert, Gazdasági Minisztérium, Lettország) véleménye szerint az 50% önerő és 50% pályázati támogatás a hosszútávú siker kulcsa.

Malina Krumova (Deputy Minister of Regional Development and Public Works, Bulgaria) a 100%-os vissza nem térítendő támogatásra hozott példát, mely szerinte mozgásba lendíti a terület felújítási kedvét és gyors energiahatékonysági javulást hoz. A Fórum résztvevői általánosságban nem tartották fenntarthatónak és megtakarításra ösztönzőnek a 100%-os támogatási formát.

A korlátozott befektetési lehetőségekkel rendelkező állami vagy magánmegrendelők részére nyújthatnak segítséget az energiahatékonysági szolgáltató cégek (ESCO – Energy Services Company). Energiahatékonysági szolgáltató az a gazdálkodó szervezet, amely energiahatékonysági szolgáltatást nyújt vagy egyéb energiahatékonyság-javító intézkedést hajt végre a végső felhasználó létesítményében vagy helyiségében. Energiahatékonyság-alapú szerződések esetén az energiahatékonysági szolgáltató a szakmai tudást és a beruházáshoz szükséges pénzügyi fedezetet biztosítja a projektekhez, ezáltal garantált, hogy olyan, energiahatékonyságot növelő és költséghatékony beruházás valósul meg, amely egy előre meghatározott mértékű energiamegtakarítást eredményez.  (Forrás: MEKH)

Az energiahatékonyság-alapú szerződés (EPC) további előnyei, hogy saját tőke nem feltétlenül szükséges; „kulcsrakész” szolgáltatás: az átfogó energiahatékonysági projektet a tervezéstől kezdve a lebonyolításon át a szolgáltató irányítja és valósítja meg; az ESCO cégek portfóliójuk révén nagyobb árengedményeket tudnak elérni, mint a megrendelő önálló megvalósítás esetén (Forrás: MEKH)

A változás szükséges és lehetséges

Kristaps Zvaigznitis (senior expert, Gazdasági Minisztérium, Lettország) szerint az energiahatékonyság kiemelten fontos azokban az országokban, melyek kevés természeti energiaforrással rendelkeznek és importra szorulnak.

„Energiahatékonyság – az európai országok aranybányája” – Kristaps Zvaigznitis

Kristaps szerint generációnk kihívása az 1975 előtt épült épületek felújítása. A felújításban kaszkádszerű lehetőséget lát, ami az iparnak üzleti lehetőséget, az önkormányzatoknak az elvándorlás visszafordítását és adóbevételeket, az államnak az energiafüggőség csökkentését és a nyugdíjak országhatáron belül tartását eredményezi.

Ámon Ada (senior associate, E3G Third Generation Environmentalist, Hungary) innovatív módon, vizualizáló eszközök segítségével térképezte fel a hasonló adottságokat és kihívásokat a Visegrádi négy országokban. A múlt megoldásainak túllépésében jó eszköz, ha megvalósult példákkal demonstráljuk, hogy a változás lehetséges.

Innovatív gondolatok szükségesek

A Fórum résztvevői egyetértettek abban, hogy minden európai országban egyedi, testre szabott és kiszámítható felújítási és finanszírozási megoldások szükségesek.

Anna Jaskula ( Director, The Association of Municipalities Polish Network „Energie Cités”) egy közkedvelt ösztönző modellt mutatott be. Iskolák és középületek esetében alkalmazzák, hogy a felújítás előtti és utáni energiafogyasztás költéségének különbözetét az önkormányzat és az épület használója megfelezik. Ez az 50%-50%-os modell mindkét félnek nyereséget hoz. Szemléletformáló ereje abban rejlik, hogy az épület használója érdekelt abban, hogy az energiafelhasználás csökkenjen.

A C4E Fórum leginnovatívabb gondolat díjával Kurucz Reginát (HuGBC tag) díjazták. Regina és csapata a Középületek felújítása című panelbeszélgetésen azt a témát járta körbe, hogy mivel lehet előmozdítani a középületek felújítását. A csapat stratégiája szerint város léptékben a gazdasági megtérülésen túl mérni és értékelni kell a felújítások egészségügyi és környezeti hasznát. A középületek példát mutathatnak abban, hogy a felújított épületek egészségesebb munkakörnyezetet eredményeznek. A hatékonyabb energiafelhasználás és a környezetbarát energiaforrások csökkentik a légszennyezést. Előbbiek miatt a város vonzóbb célpont a munkavállalók és lakosok számára. A pozitív eredmények kimutatásához az energetikai és nem energetikai méréseket már a felújítás előtti fázisban el kell kezdeni és a felújítás után összehasonlító elemzéseket lehet végezni.  A tapasztalatokat megosztva lehet szomszédos kerületeket vagy más városokat az energetikai felújításokra ösztönözni.

ábra: Varsó tagja a C40 cities csoportnak Forrás: https://www.c40.org/cities
C4E Fórum: http://www.c4eforum.net/
C40: https://www.c40.org/
ESCO Forrás: http://enhat.mekh.hu/index.php/esco-konstrukcio/
EED: https://ec.europa.eu/energy/en/topics/energy-efficiency/energy-efficiency-directive
MEHI: http://mehi.hu/

<< Vissza a főoldalra