Established Member of the

HuGBC

'Közösségi tervezéssel több lehet egy lakóház' - Cikkünk a Metszet folyóiratban

Többek között a közösségi lakhatást elősegítő térszervezéssel, valamint a lakók egymást támogató együttéléséhez nélkülözhetetlen mentorprogrammal készül a ’Több mint lakóház’. A 27 lakásos szociális bérház nem titkoltan példaként kíván szolgálni az állam és más önkormányzatok felé a szociális jellegű lakhatási kihívásokra.
1

Zugló Önkormányzata (Budapest, XIV. kerület) egy egyedülálló szociális bérlakás projekt létrehozására kapott lehetőséget. Nyolc projektpartner közreműködésével valósítja meg a ’Több mint lakóház’ elnevezésű programot, melyben együttesen teljesülnek a fenntarthatóság, az élhetőség, az innováció, az alacsony ökológiai terhelés és a közösségi lakhatás kritériumai.

A fejlesztés során együtt kellett számolni a megfizethetőség (fenntarthatóság), az élhetőség és az alacsony ökológiai terhelés mindhárom tényezőjével, azok egymásra hatásával rövid és hosszú távon is. Ezeket a szempontokat egymást erősítő hatásuk miatt érdemes együttesen kezelni. Ha a tervezésnél figyelmen kívül hagyjuk az emberi tényezőt, a várható épülethasználói szokásokat, és nem foglalkozunk az érzékenyítéssel, a szemléletformálással, akkor hiába tervezünk ökológiailag fenntartható rendszert, az üzemeltetés során alul fog teljesíteni. Vagy ha nem figyelünk arra, hogy csökkentsük a lakások fenntartásának költségeit, akkor a lakóknak sokkal kisebb lesz az esélyük arra, hogy gazdaságilag önállóvá váljanak, javítsanak az életminőségükön, vagy épp legyen idejük figyelni arra, hogy maguk is környezetbarát módon éljenek.

A teljes cikk a Metszet 2020/2 március-áprilisi számában jelent meg a Zöld oldalak rovatban, melyet évek óta a HuGBC szerkeszt. A cikk alább letölthető.

<< Vissza a főoldalra