Established Member of the

HuGBC

Lakóépületek energetikai felújítási és finanszírozási tapasztalatai a régióban

Szeretnénk megteremteni a felújítás kultúráját - mondta Malina Krumova a bolgár regionális fejlesztési és közmunkaügyi miniszterhelyettes a lengyelországi C4E Forumon a múlt héten.
2

A közép- és kelet-európai országok épületállománya és energiahatékonysági lehetőségei merőben eltérnek a nyugat-európai országokétól, viszont egymással sok esetben hasonlóságot mutatnak. A jó gyakorlatok megosztása érdekében hívták életre a három napos konferenciát. A C4E Fórumn (Central- and Eastern Europe Energy Efficiency Forum) lehetőséget adott plenáris előadásra és kiscsoportos interaktív panelbeszélgetésekre, workshopokra az energiahatékonyság stratégiai tervezése, finanszírozása, jogi szabályozása és megvalósítása témájában.

Visegrádi négyek / Hasonló kihívások

A közép- és kelet-európai régión belül különösen hasonló a Visegrádi négyek helyzete és lehetőségei. Épületállományuk hasonló korú és szerkezetű. A V4 lakossága aránylag nagyobb részt fordít a bevételeiből a közüzemi számlák kifizetésére, mint a nyugat-európai országok. Mind a négy országban jellemző (75-90%), hogy a lakosok ingatlantulajdonosok. Magyarországon ez az érték 90%. A V4 országok társadalma még az európai átlagnál is jobban öregedő, küzdenek az urbanizációval, az energiafüggőséggel és a megújuló energiaforrások aránya alacsony. A kihívások hasonlósága miatt a Visegrádi országok célul tűzték ki az energiahatékonyság területén elért eredmények és jó gyakorlatok megosztását egymással.

LENGYELORSZÁG / Lakosság tudatosítása

Lengyelország 38 milliós lakosságának 51%-a családi házban lakik, aminek nagy részét szénnel fűtik. Emiatt Lengyelországban a fűtési rendszerek felújítása a légszennyezés és szmog problémáját is enyhítené. A családi házakban lakók aránya vidéken 88%.

Leszek Drogosz (Director of Infrastructure Department, City of Warsaw) büszke arra, hogy Varsó városa több nemzetközi fenntarthatósági programnak is aktív tagja. Varsó, 1.7 millió ember otthona, csatlakozott a 4 országban kampányt bonyolító Step by step programhoz, ami a lakosság tudatosabb energiafelhasználására fókuszál. A Step by step programban Varsó képviseli a közép- és kelet-európai régiót.

BOSZNIA-HERCEGOVINA / 100% hitel – körforgásban tartható

Samra Prasovic (Senior advisor, Environmental Fundof the Federation of Bosnia and Herzegovina) bemutatta a 2010 óta végrehajtott bosznia-hercegovinai energiahatékonysági beruházásokat. Tapasztalata szerint a forgó pénzeszközök jelentik a leghatékonyabb megoldást a közép- és kelet-európai energiahatékonysági beruházásokhoz.

BULGÁRIA / 100% állami támogatás – gyors eredmény

A Fórum résztvevői ámulattal hallgatták, amikor Malina Krumova (Deputy Minister of Regional Development and Public Works, Bulgaria) ismertette, hogy Bulgáriában a lakóházakat 100%-os vissza nem térítendő támogatással újították fel. A Fórum több résztvevője úgy ítélte, hogy a 100%-os támogatás nem fenntartható modell. Malina szerint a 100%-os támogatás mozgásba lendíti a terület felújítási kedvét és gyors energiahatékonysági javulást hoz.

Malina a felújítások járulékos hasznai közül kiemelte, hogy ily módon sikerült meghosszabbítaniuk az épületek élettartamát, csökkentették a légszennyezettséget és a terület energiafüggőségét.

A bolgár felújítási program keretében 4 millió m2 lakásnégyzetmétert újítottak fel, ami 2022 társasház,  ill. 147.761 lakás korszerűsítését és 340.000 lakos életminőségének javulását eredményezte. A program költségkerete  1 milliárd Euro volt. Az adatok alapján 1 m2 felújítására átlagosan 250 Euro jutott.

MAGYARORSZÁG / 10% önerő + 90% hitel

Az épületek felelősek a primer energiafelhasználás 40%, a CO2 kibocsátás 36%-áért, megelőzve az ipart és a közlekedést - vázolta fel a magyar helyzetet  Szalai Gabriella (ügyvezető igazgató, MEHI). Koritár Zsuzsa (Programigazgató, MEHI) ismertette, hogy a magyarországi 4.4 millió háztartásból 3 millió rossz energetikai állapotban van. Zsuzsa szerint az önkormányzatok feladata kettős: egyrészt a saját energiafogyasztásukat is csökkenteni kell, másrészt ösztönözniük kell a lakosságot az energiahatékonysági beruházásokra. A magyarországi gyakorlat szerint a lakosság 10% önerővel fér hozzá 90% kölcsönhöz.

CSEHORSZÁG / az energetikai teljesítménytől függ a támogatás mértéke

Csehországban jól működő gyakorlat felújítások esetén, hogy minél nagyobb mértékű a felújítás, annál nagyobb a megítélt támogatás. A New Green Savings programban (Nová Zelená Usporám) hasonló a helyzet új építés esetén is, ugyanis minél energiahatékonyabb egy új épület, annál több vissza nem térítendő támogatást kap. A program weboldalán 4 lépéses interaktív kalkulációval bárki könnyedén készíthet egy becslést, hogy milyen támogatásra jogosult.

Jan Kriz (Deputy Minister for Section of EU Funds, Economic and Voluntary Instruments) szerint a felújítási alapok katalizátorként működnek a gazdaságban. Tájékoztatása szerint Csehországban a családi házak támogatását 69%-ban az épületburok hőszigetelésére, 15%-ban új, nagyon alacsony energiaigényű családi házak építésének támogatására fordítják. A fennmaradó 16% az energiaforrások hatékony használatát segíti elő, például napelemek telepítése, hőszivattyúk, biomassza energia vagy a szennyvíz hulladékhő kinyerése segítségével.

A pályázati rendszer sikerességének három fő tényezője Jan Kriz szerint az egyszerű szabályok, a tervezhetőség és hogy a pályázat elbírálójának legyen kapacitása a pályázatok tanácsadására.

ÖSSZEGZÉS / Lényeg a kiszámíthatóság

A fórum résztvevői egyetértettek abban, hogy országonként eltérő finanszírozási rendszer indokot lehet. A 100%-os állami támogatást nem tartották fenntartható és ösztönző modellnek.

A pénzügyi akadályokon túl vannak nem-pénzügyi akadályok is, például olyan hiedelmek, hogy a felújítás után nem jelentős az energetikai megtakarítás. Emiatt felvilágosító kampányokra és tudásközpontokra van szükség a lakosság, a szakma és a hivatali munkatársak ismereteinek bővítésére.

A támogatási programok sikerességét fokozza a kiszámíthatóság és a hosszú időintervallumban meghirdetett programok.

A C4E Fórumot a két évvel ezelőtti bolgár helyszín után idén júniusban a lengyelországi Serockban rendezték meg. A HuGBC társult tagunk, a MEHI (Magyar Energiahatékonysági Intézet) meghívására vehetett részt az eseményen. A magyar küldöttség kiemelkedő létszámban képviselte Magyarországot a Fórumon, ugyanis a 25 résztvevő ország ötödik legnépesebb csoportja voltunk 14 fővel, akik közül heten előadóként is megosztották tapasztalataikat.

ábra forrás: http://kalkulacka-rd.novazelenausporam.cz/default/formC4E Fórum: http://www.c4eforum.net/
MEHI: http://mehi.hu/
http://www.stepbystep2020.eu/
Forrás: http://kalkulacka-rd.novazelenausporam.cz/default/form

 

<< Vissza a főoldalra