Established Member of the

HuGBC

LEED v4.1 – Remények és ígéretek

2018. január 17., Saját hír 912 leed zöld minősítési rendszerek green talk

A HuGBC & RICS Green Talk első idei rendezvényén, január 16-án Michael P. Smithing a Colliers International zöldépület tanácsadási üzletágának igazgatója tartott előadást a LEED zöldminősítési rendszer aktuális változásairól.
1

Michael P. Smitihng képvielte a HuGBC-t az USA-ban, Bostonban, a tavaly, november 6-án megrendezett Nemzetközi LEED Roundtable megbeszélésen. A Green Talkon főként az ott szerzett tapasztalatait osztotta meg a népes számban megjelent hallgatósággal.

A LEED stukturális változásai

Az USGBC (Green Building Council, USA) vezetősége jóváhagyta, hogy LEED regionális technikai irányító bizottságok jöjjenek létre. A cél az, hogy növekedjen a nemzetközi bevonódás a LEED minősítési rendszer fejlesztésébe azzal, hogy decentralizódik. Emellett a szigorú kereteket és a következetességet is fenn kell tartani, ugyanakkor javítani az alkalmazhatóságot és a relevanciát. Regionális kísérleti kreditek és regionális prioritási kreditek kidolgozása is szerepel a célkitűzések között.

A bizottságokba önkéntes alapon lehet jelentkezni január 31-ig itt: https://www.usgbc.org/articles/call-volunteers-leed-regional-steering-committees

A USGBC világosan kijelentette, hogy a cél nem a minősítési rendszer regionalizálása azzal, hogy eltérő követelményeket támasztanak különböző régiókban. (Bár a folyamat valószínűleg leegyszerűsödik az alternatív megfelelési utak kialakításában és a jóváhagyás jelenlegi folyamatában.) A LEED kerekasztal szerepe változatlan marad, és a helyi LEED kerekasztal tagok várhatóan aktívan támogatják majd a technikai bizottságban az önkéntességet.

LEED v4.1 verzió

A USGBC jelentős kritikával szembesült a LEED közösségtől a LEED v4 kredit-követelményekkel kapcsolatban, különösen az anyagok és az alacsony kibocsátású anyagok kreditejire vonatkozóan. Ugyanakkor most, hogy a v4 minősítési rendszer megvalósult, úgy tűnik, hogy az energia kreditek nem elég hangsúlyosak. Ezeknek az aggodalmaknak a kezelésére hamarosan be fogják vezetni a LEED v4.1-et. A frissített O+M minősítési rendszerek 2018 elején várhatóak, míg a BD+C, ID+C és a lakóingatlanos minősítési rendszerek 2018 első és második negyedévében. A LEED v4.1 a meglévő kreditkövetelményeket új stratégiák és technológiák alapjaként használja majd. Új lehetőségeket nyújt a projekteknek a követelmények teljesítéséhez és a prioritások megváltoztatásához, hogy új utakat mutassanak a meglévő kreditcélok elérésére. Az anyagkreditek jelentős szerkezet-átalakításon mennek át, a VOC creditet helyezik a középpontba. Valószínűleg az ASHRAE 90.1-2010-ről az ASHRAE 90.1-2013-ra váltanak. A krediteket a WELL, a SITES és a PEER minősítési rendszerekkel összhangba hozzák. Integrálják és növelik a teljesítményt a táblán keresztül az ARC segítségével.

LEED lakóingatlan

A LEED v4.1 össze fogja vonni az összes lakóingatlan minősítést. Itt a legnagyobb változás olyan lakóingatlan projekteknél várható, amelyek nem felelnek a "Homes low" vagy "mid-rise multi-family" minősítési rendszerekek követleményeinek BD+C-től a Homes-ig. 

ARC

A LEED v4.1 felgyorsítja az ARC platform integrációját a LEED minősítési rendszerbe és a munkafolyamatba. Ez kezdetben nyilvánvaló lesz az O+M (Operation and Management) rendszerben; azonban a szándék az, hogy fokozza a teljesítménnyel kapcsolatos hangsúlyt az összes rendszerben.

LEED Cities

A LEED Cities továbbra is terjed és a LEED kerekasztal tagjait aktívan ösztönzik arra, hogy feltárják a LEED Cities nemzeti piacaik előmozdításának lehetőségeit. A "pilot" projekt 2016. december 1-jén kezdődött, csak az ARC platformon. Jelenleg 20 regisztrált project van (11 város, 9 közösség), melyek közül három előminősített.

Nemzeti technikai és piaci áttekintések

A LEED Roundtable megbeszélésen minden egyes tagnak lehetősége volt 5 percben összefoglalni a saját technikai és piaci kihívásait a LEED megvalósításával kapcsolatban. A fejlődő országok egyre inkább azt látják, hogy az EDGE minősítői rendszer versing a LEED-del. Az európai országok a BREEAM-et tekintik erős versenyképes minősítési rendszernek. Itthon a BREEAM In-Use Part 1 az új épületek minősítési rendszereként növekszik és egyre nagyobb veszélyt jelent a LEED minősítési rendszerre.

Az eőadás anyagát a résztvevők számára védett linken elérhetővé tesszük.

<< Vissza a főoldalra