Established Member of the

HuGBC

Másfél ezermilliárd dollárnyi zöld beruházásra van szükség a fejlődő országokban

A Világbank-csoport magánszektorbeli ága a feltörekvő gazdaságokban kockázatmentesíteni akarja az éghajlatbarát építési projektekbe történő befektetéseket.
1

A Nemzetközi Pénzügyi Társaság (IFC) egy magánbefektetőknek szóló garanciaeszköz kifejlesztését tervezi a környezetbarátabb építkezések finanszírozásának fellendítése érdekében a feltörekvő piacokon, mivel a növekvő népesség, az urbanizáció és az iparosodás a környezetszennyezést a biztonságos határértékeket messze meghaladó mértékben fogja növelni – írta a Bloomberg.

Az IFC, a világ legnagyobb globális fejlesztési intézménye, amely az alacsony jövedelmű országok magánszektorára összpontosít, a Világbank-csoportban működő társaival együtt dolgozik azon, hogy egy egyszerűbb, közvetlen rendszert hozzon létre a magánbefektetőknek kínált garanciák számára, amelyekkel a klíma- és környezetvédelmi projektek finanszírozását lehetne biztosítani.

"Nagy céljaink vannak azzal, hogy ezt drámai mértékben kiterjesszük az éghajlatváltozás finanszírozására, és különösen a zöld épületek és az építőipar szén-dioxid-mentesítésére" – mondta Susan Lund, a társaság gazdasági és magánszektor-fejlesztési alelnöke. Az IFC jellemzően piaci kamatokra árazott kereskedelmi finanszírozást nyújt. A tervezett eszközzel azonban a csoport "erősebb garanciákat nyújtana, hogy stabil befektetéseket telepítsenek ki a fejlődő országokban is”.

Lund bejelentése Ajay Banga, a Világbank elnökének a közelmúltbeli beszédét követi, aki elmondta, hogy az intézmény erősebb garanciabiztosításokat tervez a zöld és klímavédelmi beruházásokra.

Egy szerdán közzétett jelentésében az IFC 1,5 ezermilliárd dolláros befektetési lehetőséget azonosított a feltörekvő piacok építőipari ágazatában a kibocsátás csökkentésére. A Társaság tanulmánya szerint a globális építőipari értékláncok az energiával és az iparral kapcsolatos CO2-kibocsátás mintegy 40 százalékáért felelősek világszerte, és ez a szám 2035-re mintegy 13 százalékkal fog növekedni.

E kibocsátások kétharmada a feltörekvő piacokról származik, amelyek gazdasági fejlődése szintén az építőipari tevékenységtől függ. Az alelnök szerint a technológia már lehetővé teszi, hogy még a fejlődő országokban is csökkenteni lehessen ezeken a éghajlati kockázatokon – ennek egyedül finanszírozási és politikai akadályai vannak, amelyet az intézmény kezdeményezési meg tudnának oldani.

Az IFC szerint a kormányok le vannak maradva a kérdésben és a jelentés szerint mintegy 110 országban nincs kötelező épületenergetikai szabályzat. Tavaly nagyjából két és fél milliárd négyzetméternyi alapterületet építettek be energiával kapcsolatos teljesítményszabványok nélkül.

"A zöld pénzügyi eszközökkel az építőipar dekarbonizációjára irányuló globális magánadósság-finanszírozás 2021-ben rekordmagasságot ért el, mintegy 230 milliárd dollárt, de a feltörekvő piacok ennek csak mintegy 10 százalékát bocsátották ki" - állapította meg az IFC.

A teljes cikk itt olvasható.

(Szerző: Nemes Tamás; a kép forrása: Getty Images)

 

Forrás: http://vg.hu

<< Vissza a főoldalra