Established Member of the

HuGBC

Második ülését tartotta a BUILD UPON2 projekt magyar irányítóbizottsága

2019. december 19., Saját hír 47 BUILDUPON Budaörs épület-felújítási keretrendszer

December 17-én Budaörsön tartotta második ülését BUILD UPON2 elnevezésű, többszintű épület-felújítási keretrendszer kidolgozását célzó H2020-as projekt irányítóbizottsága.  Az ülésen a keretrendszer első változatát vitatták meg, hogy a rendszer figyelembe vegye a magyar városok és jogalkotók prioritásait.
1

Számos nemzeti stratégia és jogszabály foglalkozik az energiahatékonysággal. A Nemzeti Energiastratégia, Magyarország Nemzeti Energia- és Klímaterve, Nemzeti Éghajlatváltozási Cselekvési Terv, TNM-rendelet mellett sok közülük – a 2021–2027-es időszakra vonatkozó többéves pénzügyi keret magyarországi lebontása, Nemzeti Épületenergetikai Cselekvési Terv, Nemzeti Tiszta Fejlődési Stratégia – jelenleg még kidolgozás alatt van. Az Innovációs és Technológiai Minisztérium és EBRD együttműködésében megvalósuló strukturális reformtámogatási program és a Lechner Tudásközpont települési épület kataszter kidolgozás alatt állnak, 2021-re lesznek elérhetőek.  A BuildUpon2 2021-re a nemzeti politikák minta projektje lehet, beépítve a nemzetközi tapasztalatokat.

Az ülésen résztvevő szakemberek megvitatták a támogató indikátorok rendszerét. Az irányítóbizottság úgy találta, hogy a mutatók hasznosak, de számos közülük könnyebben érthető kell, hogy legyen. A célt szükséges tisztázni, melynek eléréséhez a mutató az eszköz. Az indikátorok közül néhány városi szinten, mások környékre, épülettömbre vagy adott épületre értelmezhetők – ez utóbbiak összegyűjtése problémás lehet. Különösen fontos a szemléletformálás, tudatosság mérése, ugyanakkor ezt a legnehezebb definiálni és mérni.

Felhívták a figyelmet arra, hogy az előrehaladás adatainak rögzítése akkor lesz folytonos, ha jogszabály írja elő őket, valamilyen pénzügyi ösztönző segíti vagy tényleges anyagi előnyökkel jár. Ismételten hangsúlyozták a helyi – különösen a hazai kistelepülések – sajátosságait, adatgyűjtésben és monitorozásban való korlátos erőforrásait. A keretrendszert egységes adat formátummal és szervezeti struktúrában kell elkészíteni, valamint javasolták adatbiztos kinevezését.  

A keretrendszert a BUILD UPON2 konzorcium – köztük a HuGBC – szakemberei továbbfejlesztik a nemzeti irányitóbizottságok véleménye, javaslatai alapján, és azt újra vitára bocsájtják a projekt 8 országában. A magyar irányítóbizottság legközelebb március 3-án ülésezik.

<< Vissza a főoldalra