Established Member of the

HuGBC

Megjelent az Advancing Net Zero Status Report ötödik kiadása

A World Green Building Council (WorldGBC) nemrég megjelent kiadványa áttörést hozó megoldásokat mutat be a nettó zéró épületek fejlesztésével kapcsolatos kihívások leküzdésére. Az Advancing Net Zero Status Report ötödik kiadása számtalan lehetőséget mutat be az épített környezetből származó kibocsátások csökkentésére.
1

2022-23-ban jelentős előrehaladás történt az ANZ program végrehajtásában:

  • Világméretű programmá vált: Jelenleg már 35 ország GBC-je csatlakozott a globális kampányhoz, és vezet helyi kampányokat karbonmentes nettó zéró épített környezet fontosságának tudatosítása és annak megvalósítása céljából.
  • Együttműködés: A WorldGBC öt regionális hálózata dolgozik az Advancing Net Zero projektek megvalósításán, hogy az iparág számára szakmai forrásokat és útmutatást nyújtson a program levezetéséhez.
  • Szén-dioxid-csökkentési útiterv: A GBC-k ezidáig 22 nemzeti teljes élettartamra vonatkozó szén-dioxid-csökkentési útitervet készítettek és publikáltak, mely stratégiák az épített környezet területén jelentős kibocsátás csökkentést határoznak meg.
  • Net Zero Carbon Buildings Commitment: A kötelezettségvállalás globálisan már 175 aláíróval büszkélkedhet (vállalkozások, szervezetek, városok, államok és régiók is aláírták a vállalásokat). Ezek a cégek immár 75 országban jelentős intézkedéseket tesznek portfóliójuk kibocsátásának csökkentésére.
  • Az épített környezet jelenős szerepéről az idei ENSZ klímakonferenciáján is szó lesz: Az épített környezet kritikus szerepet játszik az éghajlatváltozás elleni küzdelemben, és a Dubajban (Egyesült Arab Emírségek) megrendezésre kerülő ENSZ klímakonferencián kiemelt helyet kap majd.
  • Globális partnerségek: Kilenc globális partner is részt vesz az iparági intézkedések felgyorsításra tett törekvések elősegítésében és az azt lassító akadályok eredményes leküzdésében.

Az ANZ program eddigi eredményei felgyorsítják a karbonmentes épített környezetre irányuló erőfeszítéseket. A 2022-23-ban a program számos pozitív eredményt hozott a kibocsátás-csökkentés terén. A globális összefogás sikerrel oszlatja szét a felmerülő akadályokat és számtalan megoldást kínál a karbonmentes épített környezet megvalósítására.

A jelentésben számos példa olvasható az iparági együttműködések előmozdítására és fenntartható építési gyakorlatok megvalósítására. A kiadványban több vállalat, kormányok és civil szervezet aktív részvétele bemutatásra kerül, továbbá a Net Zero Carbon Buildings Commitment aláírók konkrét intézkedései is megismerhetőek.

A World Green Building Council vezérigazgatója, Cristina Gamboa, elmondta: Az ANZ program fontos lépéseket tesz az épített környezet karbonmentesítésére. A program partnerei és a kötelezettségvállalást aláíró felek példamutató erőfeszítéseket tesznek a szén-dioxid-kibocsátás csökkentése érdekében, és készen állnak a még ambiciózusabb célokra.

A jelentés eredményei arra motiválják a vállalkozásokat, kormányokat és az iparág szereplőit, hogy csatlakozzanak a Race to Zero kezdeményezéshez, és vállaljanak elkötelezettséget a nettó zéró szén-dioxid-kibocsátás mellett. Az épített környezet szereplőinek összefogása és együttműködése kulcsfontosságú a klímaváltozás kihívásainak leküzdésében és a fenntartható jövő megteremtésében.

Letölthető dokumentumok:

<< Vissza a főoldalra