Established Member of the

HuGBC

Megkezdődött Szentendrén a Solar Decathlon Europe 2019 innovációs házépítőverseny

2019. július 16., Sajtómegjelenés 234 Solar Decathlon Szentendre szoláris falu ÉMI mintaház park energiahatékony technológiák

Három kontinens, nyolc ország, huszonhét felsőoktatási intézmény és közel 400 versenyző részvételével kezdődött meg Szentendrén a Solar Decathlon Europe 2019 (Szoláris falu) elnevezésű, egyetemi, innovációs házépítőverseny. A hét, egyenként öt tagú zsűriben HuGBC képviselők is értékelik a projekteket.
1

A rendezvényt videó üzenetben köszöntötte Magyarország köztársasági elnöke, Áder János, aki arról beszélt, hogy az építészetben is fontos a felelős gondolkodás, amely nélkül „nem az a kérdés, hogy milyen lesz a jövőnk, hanem az, hogy lesz-e egyáltalán”. Hozzátette, hogy a fenntartható fejlődés kulcsa a jövőt formáló nemzedék.

Palkovics László innovációs és technológiai miniszter elmondta, hogy minisztériuma azért támogatta hárommilliárd forinttal a verseny megrendezését és egy mintaház park létrehozását, mert a kezdeményezés a kormány számos gazdaságpolitikai célkitűzését szemlélteti, és bizonyítja, hogy léteznek ipari-felsőoktatási együttműködésben megszülető mérnöki megoldások a globális problémákra.

Az ITM vezetője kitért arra, hogy a magyar építőipar GDP arányos bruttó hozzáadott értéke 2010 és 2018 között több mint harmadával 3,4 százalékról 4,8 százalékra nőtt. Hozzátette, hogy az építőipari termelés 2018-ban 22,3 százalékkal bővült, 2019 áprilisában éves alapon 40,1 százalékkal emelkedett.

A miniszter hangsúlyozta, hogy a Solar Decathlon  Europe 2019 küldetése szorosan kapcsolódik az idén májusban a kormány által elfogadott építésgazdasági stratégiában megfogalmazottakhoz is, amelynek célja a modern technológiák megismerése, energiahatékony megoldások oktatása, környezetbarát építőanyagok gyártása, az építési hulladékok újrafelhasználásának ösztönzése, valamint a hazai innovatív gyártók és innovatív termékeket használó tervező és kivitelező vállalkozások K+F tevékenységének támogatása.

Az innovációs bajnokságra, amelynek a rendezési jogát az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) háttérintézményeként működő Építésügyi Minőségellenőrző Innovációs Nonprofit Kft. (ÉMI) még 2017-ben, Szentendre Város Önkormányzatával és a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemmel partnerségben nyerte el, 80 kamionnal hozták a házak elemeit a versenyzők, akiknek 14 nap alatt kellett felépíteniük 10 épületet.

Az ÉMI közlése szerint a tíz versenyszám az építészet, a mérnöki tervezés és kivitelezés, az energiahatékonyság, a kommunikáció és társadalmi figyelemfelhívás, a városszövetbe való integráció és hozzáadott érték, az innováció és életképesség, a fenntarthatóság és körkörösség, a komfort feltételek, a lakóház funkcionalitás, valamint az energiamérleg.

A HuGBC szakmai partnerként a hét zsűri közül kettőben is helyet foglalhat. Baross Pál, a HuGBC felügyelőbizottságának tagja a "fenntarthatóság és körkörösség", Budai Henrietta, a HuGBC titkára pedig a "a kommunikáció és társadalmi figyelemfelhívás" szempontokat értékeli az ötfős zsűrikben.

A teljes cikk itt olvasható.

Forrás: http://hirado.hu

<< Vissza a főoldalra