Established Member of the

HuGBC

Megtérül-e a otthonainkban a környezettudatos építkezés?

2018. július 26., Sajtómegjelenés 564 környezettudatos építés green building week

Az idei Nemzetközi Zöld Építés Hetének fókuszában az otthonok állnak. Íme egy új-zélandi írás, bevezetésképpen. A Sustainable Business Network arra kereste a választ, hogy milyen beruházásokat érdemes megtenni a lakóingatlanokban, hogy az anyagilag, lelkiismeretileg és egészségileg is megtérülő legyen.
1

Egykor a napelemek az űrhajókra kerültek, aztán a gazdagok és szépek házaira.

Manapság már rengeteg „zöld” és „öko” építési megoldás megfizethető, de ugyanakkor nagyobb kezdeti költséggel jár. Vajon megéri alkalmazni őket?

A szakértők szerint kifizetődő előre gondolkodni és figyelembe venni az előnyöket az anyagiakon túl is.

Először is érdemes észben tartani, hogy mielőtt nagyobb beruházásba kezdünk - némi önfegyelemmel - rengeteget spórolhatunk. Kikapcsolhatjuk eszközeinket, melyeket épp nem használunk, rövidre foghatjuk a zuhanyozás idejét, időzíthetjük az energiaigényes tevékenységeket pl. mosás olyan időszakra, amikor olcsóbb az áram.

Következő lépésként a hatékonyságon javíthatunk: pl. kicserélhetjük a régi, elavult villanykörtéket LED-esre, a csaptelepeket, zuhanyfejeket nagyobb nyomásúra, mellyel csökken az átfolyó víz mennyisége. Tovább lépve, egy környezettudatos otthon kialakítása sok szempontból csak jó tervezés kérdése. Ezek nem költségnövelő tényezők: említhetjük az alapozást, a jó szellőzést vagy a benapozást.

Ügyelve az apró részletekre – kültéri fedett rész kialakítása ahol ruhát száríthatunk, nem használunk szőnyeget a bejáratnál, hogy megelőzzük a párát – kellemes, élhető otthont alakíthatunk ki.

De mi a helyzet az olyan nagy tételekkel, mint az előírásoknál vastagabb extra szigetelés, a hőszigetelt ablakok, hőszivattyú, használati melegvíz tárolás vagy fotovoltaikus áramtermelő rendszerek?

Elsősorban az ingatlannal kapcsolatos terveinket érdemes tisztázni. Ha az elkövetkezendő 20 évben is családi otthonként fog szolgálni, akkor valószínűleg hajlandóak vagyunk várni a megtérülésre. Ugyanez a helyzet, ha nyugdíjasként már nem tervezünk elköltözni. De az is előfordulhat, hogy egyszerűen olyan otthonban szeretnénk élni, mely tükrözi a környezettudatosság elveit, és ezért a kiváltságért hajlandóak vagyunk egy kicsit többet áldozni.

Amennyiben el szeretnénk adni ingatlanunkat a beruházások megtérülési idején belül, akkor az olyan vevőkben bízhatunk, akik ugyanúgy értékelik a háromrétegű nyílászáró üvegezést és a napenergia rendszert, mint mi magunk. De sok vevő nem veszi ezeket figyelembe, így nehezen tudjuk az árban érvényesíteni.

Alex Reiche - hatékony épületdizájn szakértő, a Building Excellence Group igazgatója szerint: "egy új otthon építésekor számos faktor jelent kézzelfogható költségcsökkenést egy bizonyos pontig. Azon felül azonban már túlfejlesztjük az ingatlanunkat."

A helyes hozzáállás, ha lépésenként haladunk. Ha minden alapvető tervezési elem a helyén van, gondolkodhatunk olyan kiegészítőkön, mint hőszigetelés, csaptelepek, használati melegvíz tárolás, minden olyan elemen, ami szoros összefüggésben áll az energiaszámlánkkal.

Mindezeken felül kétségtelenül vannak további egészségügyi és lelkiismereti előnyei, ha környezetbarát, nem mérgező anyagokat és kímélő építészeti megoldásokat használunk. Amennyiben ezeket választjuk, a költség-haszon elemzésünkbe olyan elemeket is beillesztünk, melyek nem csak a pénzről szólnak.

Reiche szerint: „Érdemes végiggondolni, hogy ha az emberek többségéhez hasonlóan Ön is egyszerre fizeti az energiaszámlákat, illetve a hiteltörlesztőjét, akkor léteznek olyan megoldások, melyekkel azonnali költségcsökkentést érhet el. Például egy nagyobb értékű beruházás megemeli a havi törlesztő részletet, de ha egyben csökkenti az energiaszámlát, máris költségcsökkentést érhet el."

A megtakarítás-költség egyensúly megtalálásához szükséges lehet némi tapasztalat, ezért érdemes a pénzt félretenni és szakértői tanácsot kérni egy-egy nagyobb beruházási döntést megelőzően.

A cikk szerzője: Andy Kenworthy, Sustainable Business Network

Forrás: http://www.nzherald.co.nz

<< Vissza a főoldalra