Established Member of the

HuGBC

Menő a megújuló alapú fűtés

A német lakosok fele, a magyarok és olaszok több mint hatvan százaléka a legszívesebben napenergiát használna otthona fűtésére. Egyedül a britek lógnak ki a sorból, ott „csak” 38 százalék tenné voksát megújuló energiaforrásra.
1

Egy kutatás szerint a németek közel fele úgy véli, hogy a helyiségeket jobb lenne környezetbarát napenergiával fűteni. Az emberek Európában máshol is a napenergiát részesítik előnyben. A magyarok 61 és az olaszok 60 százaléka választaná a napenergiát a fűtéshez. A napenergia a britek között a legkevésbé népszerű. 38 százalékuk fűtene inkább napenergiával, míg 36 százalékuk a gázüzemű fűtés mellett voksol.

Nincs semmi, ami azt sugallná, hogy ennek oka a tipikus brit időjárás, hiszen Nagy-Britanniában valójában ugyanannyi az évi napsütéses órák száma, mint Németországban.

Ez azonban gyökeres változással járna, mivel az E.ON által közzétett reprezentatív felmérés azt is kiderítette, hogy a legtöbb lakóházat és lakást még mindig földgázzal vagy olajjal fűtik. 47 százalékkal jelenleg a földgáz részesedése a legnagyobb a házak fűtésében. Németországban a háztartások 20 százaléka használ tüzelőolajat, 11 százaléka fát, a lakosság 10 százaléka pedig éjszakai hőtárolós kazánnal tartja melegen a lakását. Számos közép-európai országban sokan fát használnak a fűtéshez. A magyarok közel egyharmada (31 százalék) ezt az energiahordozót használja. Őket követik a csehek (20 százalék) és a románok (19 százalék). A szén és az olaj a közép-európai országokban csekély szerepet játszik az otthonok fűtésében. A vegyestüzelés népszerűsége várhatóan 2020-tól visszaszorulhat hazánkban, mivel szigorúbb szabályok lépnek életbe ebben a tekintetben.

A cikk tovább folítatódik ITT.

Forrás: http://www.mehi.hu/hir/meno-a-megujulo-alapu-futes

<< Vissza a főoldalra