Established Member of the

HuGBC

Mi kell ahhoz, hogy felújítsunk? - milyen megoldásra jutottak a MEHI szakmai konferenciáján

Magyar szakemberek egyablakos felújítási tanácsadó rendszert honosítanak meg, hogy a rendkívül elavult és nagy energiafogyasztó hazai lakóépületek energetikai felújítása megtörténhessen. A konferencián Budaörs bemutatta a BUILD UPON2 projekt megoldásait is, melynek a HuGBC konzorciumi tagja.
1

A Mi kell ahhoz, hogy felújítsunk? - A hazai lakóépületek energetikai állapota és a továbblépés lehetőségei című szakmai konferencián arra keresték a választ, hogy melyek azok a pénzügyi, műszaki, társadalmi, fogyasztói attitűdhöz kötődő kihívások, melyekkel ma a lakásállomány energetikai megújításához szembe kell nézni, és hogy milyen megoldások léteznek ezek leküzdésére.

Magyarország legnagyobb energiafogyasztói az épületek, amelyek önmagukban a hazai energiaigény 40 százalékáért felelősek. Az energiafelhasználásunk jelentős csökkentése, és az ehhez kapcsolódó hazai és nemzetközi stratégiai célok elérése az épületszektor, azon belül is a legnagyobb fogyasztó, a lakossági épületek nagy mértékű energetikai felújítása nélkül nem lehetséges.
A hazai lakóépületek nagyon elavultak, hatalmas energiamegtakarítási potenciállal rendelkeznek. A felújítás azonban sok nyűg, nincs hozzá elég információjuk az embereknek, egymásról másolják a rossz példákat, sokan végül oda jutnak, nem is éri meg felújítani. Ezen a helyzeten segít egy új hazai kezdeményezés, a RenoHUb projekt, mondta Orbán Gábor, az Energiaklub igazgatója. Mi kell ahhoz, hogy felújítsunk? –  A hazai lakóépületek energetikai állapota és a továbblépés lehetőségei címmel rendezett szakmai konferenciát a Magyar Energiahatékonysági Intézet (MEHI) a Holland Királyság Nagykövetsége és az Energy Cities együttműködésével szerdán, melyet a MagNet Házból élőben közvetítettek.

...

Az előadások sorát egy panelbeszélgetés követte az Energy Cities és a MEHI közös szervezésében, az Energy Efficiency Watch projekt keretében, amelyben elsősorban az önkormányzatok szerepét járták körül az energiahatékonysági beruházásokban.

Szabó Sándor Budaörs önkormányzatából sorra vette, milyen sokféle kibocsátás-csökkentési terv, klímaterv és projekt keretében igyekszik Budaörs tenni a klímasemlegességért. Már 2011-ben csatlakoztak az Európai Polgármesterek Szövetségéhez, a 20 százalékos kibocsátás-csökkentési célkitűzésükből pedig 2016-ra már 15 százalékot teljesítettek. Akár 1 millió forinttal támogatják a felújítókat és energiahatékonysági tanácsadó irodát is terveznek nyitni. Az energiahatékonysági célok érdekében a BUILD UPON2 projektben más önkormányzatokkal is együttműködnek: növelni szeretnék a felújítások számát, ennek érdekében egy többszintű épületfelújítási keretrendszert hoznak létre.

A részletes beszámoló itt olvasható.

Forrás: http://mehi.hu

<< Vissza a főoldalra