Established Member of the

HuGBC

Mi rejlik a zöld jelszavak mögött? Együtt lestünk a kulisszák mögé

A Magyar Környezettudatos Építés Egyesülete (HuGBC) ismét nagy sikerrel szervezte meg a Green Walk elnevezésű épületbejárás-sétát, ezzel is csatlakozva a világszerte megrendezett Zöld Építés Hetéhez. Minden évben különleges alkalom és lehetőség ez, mivel ilyenkor a nagyközönség elől elzárt létesítményekbe is bejuthatnak az érdeklődők.
1

Ezenkívül a látogatók érdekes információkról, anekdotákról vagy a projektek apróbb titkairól is hallhatnak, mivel a tervezők, fejlesztők vagy üzemeltetők kísérik őket körbe. A környezettudatos szemlélettel megvalósult magyar példákat bemutató – egyben a zöld építést ünneplő – eseménysorozat idén szeptember 25-30. között zajlott, a hat nap alatt 15 létesítményt fedezhettek fel a civil és szakmai érdeklődők.

Az első nap a Nordic Light Offices megtekintésével kezdődött. A Mérték Építészeti Stúdió Kft. tervei alapján megvalósult „A” kategóriás irodaház mindenben igyekezett követni a zöldépítési elveket, nem csupán a legmodernebb fenntartható műszaki megoldások alkalmazásával, hanem a hatékony munkavégzést támogató optimális belső környezet kialakításával is. A látogatókat Schmidt András a fejlesztő Skanska Magyarország Ingatlan Kft. (HuGBC tag) fenntarthatósági vezetője vezette körbe, megosztotta velük a projekt építése során szerzett tapasztalatokat, illetve bemutatta a LEED Gold előtanúsítvánnyal rendelkező épületnél alkalmazott biztonságos, praktikus műszaki megoldásokat.

A következő állomás a Vision Tower épülete volt, ahol a fejlesztő Futureal (HuGBC tag) képviseletében Németh László, illetve a tervező, Gunther Zsolt (3h építésziroda) várta az érdeklődőket. A Budapest egyik legnépszerűbb üzleti negyedébe a Váci út mellé épített, prémiumkategóriás irodaház beépítése egészen különleges. A Finta József által tervezett egykori Volga szálló helyére letett, egy tengely körül legyezőszerűen szétnyitott forma lehetővé teszi, hogy a valójában két telken álló, funkcionálisan is két részre tagolódó épület formálásában egynek hasson. Amellett, hogy minden irányból kitűnik a környezetéből, remekül hangsúlyozza a forgalmas csomópont dinamikáját is. A jó helyválasztás, a „barnamezős” beruházás, a kiváló tömegközlekedési ellátottság, a biciklis megközelítés feltételei, valamint az energiahatékony épületburok kialakítása mind hozzájárultak ahhoz, hogy az épület megkapja a BREEAM Excellent besorolását.

A nap a Duna Arénával zárult, melyre akkora volt az érdeklődés, hogy a helyek jóval a Green Walk kezdete előtt beteltek. Az építése körül nagy médiafigyelemmel kísért létesítményben Baittrok Miklós vállalta a túravezető szerepét, az üvegszerkezetek műszaki megoldásait Eiles Károly, az Alukönigstahl Kft. (HuGBC tag) szakembere ismertette. Az aréna alapvetően két funkcionális egységből áll: egy kb. 6000 fős befogadóképességű alapépületből és egy, a 2017-es FINA Világbajnokság idejére épülő, ideiglenes lelátókat és kiszolgáló létesítményeket magában foglaló időszaki tömegből. A tervezésnél külön figyelmet fordítottak arra, hogy az ideiglenes létesítmények utólagos elbontása után is méltó megjelenést nyújtson az alapépület – bár az eredetileg valóban szellemes és nagyvonalú látvány sokat egyszerűsödött és változott a megvalósítás során. Az ideiglenes elemek kialakításánál is szerepet játszott a környezettudatos és fenntartható szemlélet, hiszen – legalábbis szándék szerint – az elbontott darabok jelentős részét más helyszíneken használják majd fel. 

Kedden a séta egy évek óta nagy érdeklődéssel övezett helyszínnel, az Organica Technológia székhelyével folytatódott a Dél-Pesti Szennyvíztisztító telepén. A látogatókat Csuka Balázs vezette körbe a létesítményben, melyet egy 2011-ben megnyert pályázat eredményeképpen tudtak kialakítani. A biológiai medencék a 60-as években épült eleveniszapos eljárást igyekeznek kiegészíteni és tehermentesíteni, amire azért volt nagy szükség, mert az évek során a város rohamos fejlődésével a szennyvíz mennyisége is jelentősen nőtt.

Évek óta kedvelt célpont a Green Walk során a Green House irodaház. A 2013-ban használatba vett épület kapta meg Magyarországon elsőként a LEED Platinum minősítését, erről, és a mögötte rejlő zöld megoldásokról Fábián Péter (Diófa Alapkezelő Zrt.) mesélt. A DPI design által tervezett irodaház belső terei flexibilisen átalakíthatók, energiahatékonysága különösen kimagasló, de a műszaki paraméterek mellett a tervezők figyeltek a hatékony munkavégzést és aktív kikapcsolódást biztosító környezet kialakítására is. A tetőn máshol gaznak számító, ám a szárazságot igen jól tűrő növények mellett az állatvilág is szívesen látott vendég: például egy „méhhotel” gondoskodik a hasznos rovarokról.

A keddi utolsó helyszínre nem kellett sokat sétálni, hiszen az évek óta szintén az egyik legkedveltebb bejárásnak bizonyuló Meséskert Óvoda a szomszédban található. Az érdeklődőknek az egyik tervező, Pólus Károly (HuGBC tag) és az óvodavezető Czvetnics Rita mutatta be a házat, mely Magyarországon az első ekkora volumenű, a "Darmstadt Passivhaus Institut" által minősített középület. A passzívház szintű megvalósítás nem csupán a környezetvédelmet és energiahatékonyságot, hanem ezen elvek széles körben való terjesztését, gyakorlatban történő bemutatását, a környezettudatos nevelést is szolgálja. Az előírt komplex kritériumrendszer ugyanakkor nem lehetett akadálya a színvonalas építészeti formálásnak és játékos tömegképzésnek sem.

A hét középső napja az Eiffel Palace bejárásával indult, ahol a túravezető szerepét Hornok Edina (fenntarthatósági vezető, DVM group, HuGBC tag) látta el. Itt a környezetvédelmi szempontok mellett a műemléki megfontolások is sokat nyomtak a latban, ezért az 1893-ban épült palota homlokzatát az eredeti formájában újították fel. A belső udvar díszének számító acél és öntöttvas szerkezeteket kiszerelés után teljesen felújították, majd régi fényükben kerültek vissza a helyükre, valamint az elegáns fő lépcsőház is megmaradt. A régi épület többi részét elbontva viszont olyan hétszintes irodaház épült, mely környezettudatos megoldásainak köszönhetően – hazánkban elsőként – mind a LEED, mind a BREEAM tanúsítványt megszerezte.

Az érdeklődők ezt követően az Ericsson Házat tekinthették meg, ahol Pados Gábor projektvezető és Benedek István műszaki igazgató kísérte őket körbe, az üvegszerkezetek műszaki megoldásait pedig Krasz Antal, az Alukönigstahl Kft. szakembere ismertette. Ez a helyszínbejárás azért volt különleges, mert egy folyamatban lévő építkezés kulisszatitkaiba leshettek be a résztvevők. Az Ericcson vállalat innovatív székháza a nemzetközi LEED Gold szigorú környezettudatos minősítés szerint valósul meg, kifejezetten a megrendelő igényeire szabva. Az irodákon kívül az ország egyik legnagyobb szerverterme, valamit kutatás-fejlesztési laborok is helyet kapnak majd – a zöld műszaki megoldásokon túl az építészeti kialakításban, illetve a nagy befogadóképességű kerékpártároló építésében is megjelenik a környezettudatos elköteleződés.

A nap a Váci Corner Offices megtekintésével zárult, ahol Erdélyi Gábor (Asset Manager, Zeus Capital Management) és Gárdonyi Lóránd (Property Manager, Cushman & Wakefield) fogadta az érkezőket. Az irodaház nem csak a tervezés, de a megvalósítás szakaszában is BREEAM Excellent minősítést kapott, ami Magyarországon egyedülállónak számít. Ennél a projektnél a zöld gondolkodás nem merült ki a zéró karbon-kibocsátással, esővíz-hasznosítással vagy elektromos autótöltő állomások kialakításával – a munkakörnyezet komfortján túl nagy hangsúlyt fektettek a tágabban vett helyszínre is. A komplex szemlélet jegyében a projekt során folyamatosan egyeztettek a szomszédokkal, jelentős szerepet vállaltak a környező homlokzatok felújításában, graffiti-mentesítésében, parkosításban, a mikrokörnyezet megújításában.

A csütörtök az irodaházak napja volt, először a Dorottya Udvarba látogathatott a nagyközönség. Szebenyi Miklós kalauzolása során megismerhették az épület múltját, jelenét – és környezettudatos jövőjét is. Az 1910-ben eredetileg katonai egyenruhagyárként épült ház (melynek romos falai között a felújítás/átalakítás megkezdése előtt olyan zenekarok próbáltak, mint a Kim Nowak vagy a Quimby) nagy belmagasságával és óriási ablakaival vált különlegessé az irodaházak között. Bár a tervezést megnehezítette, hogy – katonai létesítmény lévén – a levéltárakban nem volt nyoma az eredeti tervnek, a Tima Zoltán tervei nyomán megvalósult új irodaház építészeti értékeit tekintve ritka szakmai konszenzus alakult ki. Ám nem csak az építészeti, esztétikai megoldások érdemelnek elismerést, a zöld szemlélet megvalósulását is számos díj fémjelzi: az épület 2002-ben elnyerte a „Legjobb irodaház Budapesten” díjat és 2003-ban az elsők között szerepelt a „Prix d’excellence - A világ legjobb irodaháza” pályázaton, a legfrissebb pedig a „BREEAM inuse International/Excellent” minősítés.

A nap a V17 irodaházzal folytatódott, itt Grósz Nikolett (Head of Office PM, Diófa Alapkezelő Zrt.) várta az látogatókat. Ezt a projektet is már a kezdetektől foga úgy tervezték és kivitelezték, hogy megfeleljen a BREEAM „Very good” minősítés kritériumainak – ahogy ez lassan már alapkövetelmény az A-kategóriás épületek esetén. Ügyeltek a természetes benapozásra és szellőztetésre, minimális környezetterhelésű anyagokat választottak, és itt sem maradhatott el a napkollektorok, egyedileg szabályozható gépészeti rendszerek alkalmazása. A korábbi példákhoz hasonlóan nagy hangsúlyt fektettek a tervezők a dolgozók munkakörnyezetére és a biciklis közlekedés támogatására.

Az irodai körkép a Kinnarps épületében zárult, mely a Green Walk klasszikus, évről évre visszatérő állomása. Itt Sebestyén Diána (Business Development Manager, Kinnarps Hungary Kft., HuGBC tag) kalauzolta körbe a látogatókat, akik – ha eddig esetleg nem tudták volna – szembesülhettek vele, hogy Budapest első intelligens irodaházában járnak. Mivel 2006 óta nem csupán a környezettudatos műszaki megoldások terén következett be hatalmas fejlődés, hanem a hatékony munkavégzést támogató építészeti kialakítás/munkaszervezés szemléletében is, így a cég pár éve nagy átalakítást végzett irodaházában. Ennek részeként megújultak a zöld elveket követő gépészeti rendszerek, de talán még nagyobb innovációnak tekinthető a Next OfficeTM tevékenység alapú munkavégzés koncepciója, mely ötvözi a kreativitást, a technológiai és a környezeti tényezőket. A hollandok által még a 90-es évek közepén „feltalált” koncepció elveti a klasszikus felfogást, amely szerint egy irodában mindenkinek saját asztala van, ahol minden nap 8 órát dolgozik; ehelyett rugalmas munkakörnyezet kialakítására törekszik, figyelembe véve a szervezet és az alkalmazottak igényeit, illetve az egyes feladatok elvégzéséhez szükséges fizikai környezetet és technológiai igényeket.

Az utolsó budapesti nap a Közép-Európai Egyetem (CEU) bejárásával kezdődött, ahol Mikó Katalin várta az érdeklődőket, az üvegszerkezetek műszaki megoldásait Héjj Tamás, az Alukönigstahl Kft. szakembere ismertette. Ez a helyszín is évről-évre sok résztvevőt vonz – ami nem véletlen! Az épületegyüttes sok tekintetben egyedülálló: ritkaságszámba megy, mert egy történelmi belváros kellős közepén, öt épület összekapcsolásával, átépítésével kialakított campus, mindemellett a kontinens egyik első BREEAM minősítést szerzett felsőoktatási komplexuma. A fejlesztésben a környezettudatos megoldások kezdetektől fogva kiemelt szerepet kaptak, mind a tervezés, mind a kivitelezés közben cél volt a „Very Good” BREEAM minősítési fokozat megszerzése. Emellett a tervezők nagy hangsúlyt fektettek a közösségi terek, rugalmasan használható helyiségek kialakítására is, mert találkozások, kapcsolódások lehetőségének megteremtését különösen fontosnak találták egy oktatási intézmény esetében. Így jött létre például közösségi kert a tetőteraszon, ahol a hallgatók saját rukkolájukból csemegézhetnek az ebédszünetben, miközben a főváros varázslatos panorámájában gyönyörködnek. A hab a tortán az az építészeti/kivitelezési minőség, ami talán ma még unikum Magyarországon, de mutatja a követendő utat.

Az oktatás fellegvára után a sport egyik „templomába” tekinthettek be a jelentkezők, a Groupama Arénát Kobra István mutatta be nekik. A 2014-ben átadott létesítmény már az első évében megnyerte a patinás Stadium Business Awards legjobb új helyszíne díjat, és környezetbarát megoldásaival (fotovoltatikus mobil lámpasor a gyepszőnyeg napoztatására, napkollektorok, szürkevíz hasznosítása, szelektív szemétgyűjtés, a régi stadion szerkezetének megtartása) a BREEAM Good minősítésének megszerzését tűzte ki célul. A résztvevők beleshettek az exkluzív sky box-okba, rögtönzött sajtótájékoztatót adhattak a sajtószobában, leülhettek a (fűtött) kispadra, és megtudhatták, hol öltözött Ronaldo – a vendégcsapat számára fenntartott „fapados” öltözőben.

A Green Walk hetét – mondhatni, hagyományosan –a Pencen épült autonóm szalmaházhoz tett látogatás zárta szombaton. Az Ertsey Attila (HuGBC tag) által tervezett lakóházat a tulajdonos, Kelemen Béla családias légkörben mutatta be az érdeklődőknek. Megismerkedhettek a szelíd technológiák (fa, szalma, agyag használata, földtégla-préselés, tapasztás) gyakorlati megvalósításával, illetve a közműhálózatoktól való független életet biztosító technológiákkal is (napelemes szigetüzemű elektromos ellátás, energiatárolás, egyedi vízellátás, Országh József-féle teljes esővízrendszer és szürkevíz kezelés, illetve sütés-főzést, központi fűtést, melegvíz-készítést lehetővé tévő tűzhelykazán).

És hogy mi rejlik a zöld jelszavak mögött? A cikk címében feltett kérdésre a Green Walk résztvevői már tudják a választ: magas minőségben megvalósított környezettudatos megoldások, innovatív technológiák, holisztikus szemlélet, mely utat és példát mutat a többi projekt számára is.

 

<< Vissza a főoldalra