Established Member of the

HuGBC

Miért fontos a zöldépítés az éghajlatváltozás elleni küzdelemben?

A párizsi klímaegyezmény azon vállalását, hogy a globális átlaghőmérséklet növekedését 2°C – az iparosodás előtti szintet meghaladó mérték alatt – tartjuk, valós tetteknek kell követnie. A kihívások és a megoldások körülöttünk keresendők.
1

 Az építés és az építőipar a CO2-kibocsátás több mint 30 százalékát teszi ki globálisan. Ha így folytatjuk, az ágazat a globális felmelegedés 6°C-os növekedéséhez fog hozzájárulni. Radikális változásra van szükség!
A zöldépítés jelentős szerepet képes játszani a fenntartható fejlődési célok (SDG = Sustainable Development Goals) elérésében. Elősegítheti a megfizethetőbb és tisztább energia használatát; munkahelyeket teremthet és fellendítheti a gazdaságot; ösztönözheti az innovatív dizájnt és hozzájárulhat az éghajlat-ellenálló infrastruktúrához.

Ezért nemzetközi szakértőkkel és partnereivel, valamint a The Climate Grouppal és a C40-nel együtt a World Green Building Council (WorldGBC) felszólítja a kormányokat, a vállalkozásokat és az egyéneket arra, hogy kötelezzék el magukat egy olyan jövő iránt, melyben 2050-re minden egyes épület nulla szén-dioxid-kibocsátású lesz – azaz álljon a nettó nulla szén-dioxid-kibocsátású jövő mellé. Ezen cél elérésére indította el a szervezet az Advancing Net Zero nevű globális projektjét. A cél, hogy 2030-ra minden új épület nettó nulla szén-dioxid-kibocsátással működjön, és 2050-re az épületek 100 százaléka nettó nulla szén-dioxid-kibocsátású legyen. Ennek érdekében a WorldGBC kiadta a Net Zero Carbon Buildings kötelezettségvállalást. Világszerte arra szólítja fel a vállalatokat, hogy megtegyék a szükséges korai lépéseket, és kötelezzék el magukat amellett, hogy épületeiket 2030-ra nettó nulla szén-dioxid-kibocsátásúvá alakítják. A három alapító aláíró közül a Majid Al Futtaim –a bevásárlóközpontok, a kiskereskedelmi és szabadidős célpontok úttörő vállalata a Közel-Keleten és Észak-Afrikában – nyilvánosan kötelezte el magát amellett, hogy 2030-ra 13 országban található összes épületétben kiküszöböli a működési szén-dioxid-kibocsátást. Eközben az Integral Group, a nettó nulla szén-dioxid-kibocsátású épületek kivitelezésére szakosodott globális mérnöki cég azt vállalta, hogy a világszerte 15 helyen megtalálható irodaházaiban 2020-ra megvalósítja a Zero Scope 1 és 2 kibocsátás feltételeit, illetve a Signify (korábbi nevén Philips Lighting) is vállalta a nettó nulla szén-dioxid-kibocsátás elérését összes épületében, melyek száma jelenleg meghaladja a háromszázat.

Bár a WorldGBC víziója meglehetősen ambiciózus, az ingatlan- és építőipar rendelkezik a megvalósításához szükséges tudással és képességekkel. Ezért a terv megvalósítható technikailag, pénzügyileg és politikailag egyaránt. Máris létezik néhány nagyszerű példája azon projekteknek, melyek feszegetik a dizájn és technológia határait. A Sydney városában életre hívott Barangaroo projekt célja, hogy világelső legyen a szénsemlegesség elérésében. A fejlesztők holisztikus szemlélettel közelítik meg a megvalósítást, ennek során figyelembe veszik a hulladék, energia- és vízfogyasztás, illetve a jóllét (wellbeing) aspektusait, és kihívást jelentő célokat tűznek ki a Barangaroo projektben részt vevő ügynökségek, vállalkozók és szervezetek számára. Ennek részeként a telepített növények 100 százaléka a Barangaroo Nemzeti Parkban őshonos, újrahasznosított vizet használnak a WC-k öblítésére, valamint 97 százalékkal csökkentik az építési hulladék hulladéklerakókba kerülő mennyiségét.
A brazíliai Belo Horizonte-ban található Mineirão stadion az általa termelt napenergiának csupán 10%-át használja fel, a többit a helyi közösség több mint 1000 háztartásának ellátására fordítja. A napelem-erőmű két hónapos üzemelése alatt több mint 300 MWh áramot termelt, mellyel mintegy 1200 otthont szolgált ki.
A fenti projektek azt mutatják, hogy a nettó nulla szén-dioxid-kibocsátású épületek képesek átalakítani az élettereinket, ahol élünk, játsszunk, tanulunk vagy dolgozunk. Nemcsak az energiafelhasználást tudjuk csökkenteni, hanem pénzt takarítunk meg, előmozdíthatjuk a közösségi érzést, illetve hozzájárulhatunk a jobb egészséghez és jólléthez. A példák bemutatják, hogy valóban történhet elmozdulás a piacon. Ehhez ambícióra, elkötelezettségre és bátor jövőképre van szükség, de a megtérülése hatalmas.

Gyorsan kell lépnünk, ha biztosítani akarjuk városaink élhetőségét, termelékenységét és hosszú távú fenntarthatóságát. A feladat sürgető. Újra kell gondolnunk, hogyan építkezünk és hogyan élünk. Ha gazdaságaink továbbra is növekedni fognak, fel kell gyorsítanunk az alacsony szén-dioxid-kibocsátású jövőre való áttérést. A kezdet ígéretes, de sok a tennivaló. Fordulóponthoz értünk. Világméretben együtt kell továbbhaladnunk a nettó nulla szén-dioxid-kibocsátás irányában.

Szezők: Terri Wills (CEO, World Green Building Council) és Romilly Madew (CEO, Green Building Council of Australia)

Forrás: Women's eNews 

Forrás: http://womensenews.org/2018/06/advancing-net-zero-why-green-building-is-crucial-in-the-fight-against-climate-change

<< Vissza a főoldalra