Established Member of the

HuGBC

Miért játszhatnak kritikus szerepet az európai épületek a folyamatban lévő energiaválság kezelésében?

Az Ukrajnában zajló háború olyan mértékű szenvedést és tragédiát hozott, amit soha nem reméltünk, hogy életükben látni fogunk Európában. Rávilágított arra is, hogy sürgősen meg kell oldani az energiabiztonságot, és csökkenteni a fosszilis tüzelőanyagoktól való függőséget globális szinten.
1

Az invázió nyomán az EU REPowerEU néven új energiatervet tett közzé, hogy kezelje a válságot, és Európa energiarendszereit egy rugalmasabb és zöldebb jövő felé mozdítsa el, amely sokkal kevésbé függ az orosz fosszilis tüzelőanyagoktól.

Az épületeknek és az infrastruktúrának a válság kezelésében betöltött szerepét azonban nagyrészt figyelmen kívül hagyták. A május második felében nyilvánosságra került végleges energiaterv előtt a World Green Building Council felszólította az EU-t, hogy orvosolja ezt a mulasztást, felhívva a figyelmet arra, hogy a felgyorsuló épületfelújítások hogyan csökkenthetik jelentősen az EU energiafogyasztását.

Az épületek központi szerepet játszhatnak a válság kezelésében.

A kormányok és az ipar jelenleg azon fáradoznak, hogy alternatív energiaforrásokat találjanak; továbbá az EU nemrég írt alá megállapodást az Egyesült Államokkal a cseppfolyósított földgáz importjáról. Ám az épületek Európa-szerte rendkívül költséghatékony módot kínálnak az energiabiztonság erősítésére.

Épületeink hatékonyságának növelése csökkenti a külső erőforrásokra való támaszkodást, és további előnyökhöz juthatunk, mint például a kényelmesebb otthonok és a jobb beltéri levegő minősége; ezek olyan tényezők, amelyek a covidjárvány óta reflektorfénybe kerültek. Természetesen az energiaszámlák csökkentése különösen fontos, mivel a lakástulajdonosok Európa-szerte a válság okozta megugró energiaárakkal küzdenek.

Az épületek teszik ki Európa energiafogyasztásának 40%-át, és a becslések szerint Európa épületeinek akár 97%-át is korszerűsíteni kell az energiahatékonyság javítása érdekében. Az ehhez szükséges szakértelem és technológia jelenleg széles körben elérhető, így az épületek felújítása az egyik legfontosabb és legkönnyebben megvalósítható megoldás a vészhelyzet kezelésére.

Egy nagyszabású felújítási program Európa más sürgető társadalmi kihívásainak kezelésében is hasznos lehet. Például segít az energiaszegénység leküzdésében; amellyel az EU-ban becslések szerint 36 millió ember szembesül, akik nem engedhetik meg maguknak, hogy otthonaikat megfelelően fűtsék.

A közösségek számára nyújtott gazdasági előnyök nem érnek véget. E beruházások révén munkahelyek jönnek létre, és helyi vállalkozásokat foglalkoztatnak. Valójában a számítások szerint minden épületek energetikai felújításába fektetett 1 millió euró után átlagosan 18 munkahely jön létre az EU-ban.

A WorldGBC - hálózatával együttműködve - felgyorsítja a cselekvést
 

Az éghajlatváltozás, akárcsak a jelenlegi ukrajnai helyzet, globális válság. A WorldGBC 20 éve szorgalmazza a fenntartható épületeket, de a jelenlegi válság előtérbe helyezte az ambíciók és cselekvések felgyorsításának szükségességét.

A több mint 70 Green Building Councilból álló globális hálózatunkkal együttműködve olyan megoldásokat dolgozunk ki, amelyek csökkentik az épületek üvegházhatásúgáz-kibocsátását és csökkentik azok energiafelhasználását.

Az európai hálózatunkhoz tartozó nyolc Green Building Council (GBC) - köztük a HuGBC is - például a közelmúltban befejezte a több mint 30 európai várossal folytatott együttműködést egy olyan eszköz kifejlesztése és tesztelése érdekében, amely keretrendszert kínál a kormányok számára felújítási terveik hatásának mérésére. A végleges BUILD UPON Keretrendszer 13 mutatót tartalmaz, amelyek környezeti, társadalmi és gazdasági mutatókat foglalnak magukban, lehetővé téve a tisztviselők számára, hogy bemutassák, hogyan járul hozzá a felújítás az energiamegtakarításhoz, valamint az energiaszegénység leküzdéséhez és a munkahelyteremtéshez.

Ily módon a Keretrendszer létfontosságú eszközként szolgálhat az utólagos felújításokra vonatkozó rossz minőségű adatok kezelésében, amelyek központi kérdések lesznek az EU által 2030-ra megígért, 35 millió lakást érintő felújítási hullám megvalósításához.

A WorldGBC a maga részéről azt szorgalmazza, hogy az Európai Bizottság helyezzen sokkal nagyobb hangsúlyt az épületek felújítására az energia- és válságreagálási terveiben, felismerve az utólagos felújításban rejlő teljes potenciált az energiabiztonság biztosításában, a fosszilis tüzelőanyagoktól való függés megszüntetésében és az érdemi hozzájárulásban. a globális felmelegedés megállítására.

Szerző: Stephen Richardson, a WorldGBC Európai Régiójának igazgatója.

Az eredeti cikk itt olvasható.

Forrás: http://worldgbc.org

<< Vissza a főoldalra