Established Member of the

HuGBC

Miért nem engedhetik meg maguknak az ingatlanvállalkozások, hogy ne fektessenek a fenntarthatóságba?

A World Green Building Council (WorldGBC) a Glasgow-ban éppen zajló COP26 ENSZ Klímacsúcson mutatta be november 4-én délután a Beyond the Business Case című, zászlóshajónak szánt jelentését. Ebben olyan értékajánlatot fogalmaz meg a nemzetközi ingatlanszektor számára, amely a fenntartható ingatlanokba történő befektetéseket ösztönzi.
1

A COP26 keretében november 11-én megrendezésre kerülő Városok, Régiók és Épített Környezet Napja (Cities, Regions and Built Environment Day) felvezetéseként a Beyond the Business Case című jelentés időszerű és egyedülálló perspektívát kínál az ingatlanszektor számára, hogy a gazdasági lehetőségek kihasználásával, a kockázatcsökkentés megcélzásával, és ami különösen fontos, a társadalmi érték ügyének felkarolásával gyorsítsa fel az iparág fenntarthatósági átalakulását.

Számít az épített környezet!

A mai világban, különösen a COVID-19 világjárvány hatásait követően, a társadalmi érték egyértelmű mozgatórugókkal bír az épített környezetben, melyek három cselekvési skálán ábrázolhatók: az egészség és a jóllét az épület használóinak szintjén, a közösségi előnyök és munkahelyek helyi szinten, valamint a nemzetközi emberi jogok és a jóllét elismerése az építőipari életciklus és az anyagok ellátási láncában.

“Miközben a WorldGBC-ben a COP26-on tartandó Városok, Régiók és Épített Környezet Napjára készültünk, felismertük a globális ingatlanszektor minden szereplője számára meggyőző értékajánlat szükségességét, illetve a társadalmi érték növekvő fontosságát. Az embereket kell az üzleti tervek középpontjába helyezni, különösen a COVID-19 világjárvány fényében, amely továbbra is kihívást jelent számunkra” – mondta Cristina Gamboa, a WorldGBC vezérigazgatója.

A hathatós és naprakész üzleti tervek elengedhetetlenek a zöld, fenntartható épületekbe történő befektetések ösztönzéséhez. Mivel az épített környezet a globális üvegházhatást okozó gázok éves kibocsátásának 75%-áért, ebből pedig csak az ingatlanok 37%-ért, illetve a globális erőforrás-kitermelés 40-50%-áért tehetők felelőssé, egyértelmű az ágazat fenntarthatóságának fokozására irányuló kritikus követelmény. Az új épületek fejlesztése és a meglévők szükséges korszerűsítése óriási pénzügyi hozzájárulást igényel – az új, fenntartható épületek önmagukban, egyedül a feltörekvő piacokon 24,7 milliárd dollár értékű befektetési lehetőséget jelentenek 2030-ig, ezért elengedhetetlen a tömeges piaci szerepvállalás akadályainak leküzdése.

Beyond the Business Case

A WorldGBC jelentése kibontja a pénzügyi üzleti terveket, hogy a mozgatórugókat, köztük a nemzeti szinten meghatározott hozzájárulásokat (Nationally Determined Contributions), vagy a Párizsi Megállapodáson belül vállalt országos klímavédelmi kötelezettségeket, a szabályozási változásokat, például az Európai Unió Taxonómia rendeletét, valamint a fenntartható finanszírozás térnyerését és a környezetvédelmi, társadalmi és kormányzási (ESG) befektetések növekedését feltárja.

A Beyond the Business Case a zöld eszközök által kínált optimális gazdasági lehetőség okait is felvázolja, beleértve a befektetésekhez való nagyobb hozzáférést, a vállalati hírnevet, a magasabb eszközértéket és a befektetések rugalmasságát, az alacsonyabb építési és működési költségeket, valamint a befektetések megtérülését a használók termelékenységének növekedése révén.

A jelentés a klímatudományhoz igazodó 2050-es forgatókönyv-modellezés elemzésén keresztül demonstrálja, hogy napjainkban a fenntartható és minőségi ingatlanokba való befektetések erősebb értékajánlattal bírnak. Ez a legújabb trendek hátterében jelenik meg. Például az ingatlanpiachoz köthető jóllét az előrejelzések szerint 2022-ben 198 milliárd dolláros iparággá fog növekedni, ami fokozza az egészséges, fenntartható terek iránti keresletet. Mindezeket a megállapításokat bizonyítékokon alapuló, innovatív esettanulmányokkal végzett kutatások támasztják alá, amelyek mind a jelenlegi, mind a jövőbeli üzleti szempontok mentén a fenntartható épített környezet mellett szólnak.

A jelentést a WorldGBC készítette egy fejlesztési munkacsoport közreműködésével és támogatásával, melyhez a következő szervezetek csatlakoztak: Laudes Foundation, WSP, Johnson Controls, Buro Happold, Saint-Gobain, Mott Macdonald, Foster + Partners, Kingspan, SOM, CBRE, Lendlease, Institute for Human Rights and Business.

A jelentés elérhetősége: https://viewer.ipaper.io/worldgbc/beyond-the-business-case/

Forrás: http://sajtóközlemény

<< Vissza a főoldalra