Established Member of the

HuGBC

Minősített irodában boldogabb az élet?

A Polish Green Building Council 2018-ban a World Green Building Council világméretű kampányának, a Better places for people! keretében készült felmérése során a lengyelországi irodapiacon 700 irodai dolgozó bevonásával arra kerestek választ, hogy vajon az irodákban dolgozó alkalmazottak mennyire elégedettek a saját munkahelyi körülményeikkel és ez összefüggésben van-e azzal, hogy az épület rendelkezik-e valamilyen zöld minősítéssel. 
1

Gyakran hallhatjuk manapság mind az ingatlanfejlesztők mind a bérlők részéről a kérdést, hogy milyen jelentősége, szerepe van valójában a zöld és egészséges épület minősítéseknek az irodaházak esetén. A lengyel-magyar barátságon túl a két ország hasonló gazdasági helyzete, irodapiaci fejlődése miatt is érdemes odafigyelni a lengyelországi trendekre, ottani kutatásokra, és a tanulságokat levonni.
 

A felmérés során megkérdezettek túlnyomó többsége legalább heti harminc órát tölt az irodában. A kutatásban szereplő 307 épület 52 %-a 2007 után épült. 38 %-uk BREEAM vagy LEED minősítéssel büszkélkedhet. Érdekes azonban, hogy az alkalmazottaknak csak 27 %-a tudta megnevezni, hogy milyen minősítése van az épületnek amelyben dolgozik. A lengyel irodapiacon egyébként ma már nem ritkaság a minősítés, az új irodaterek 62 %-a minősítva van a brit BREEAM, az amerikai LEED, a német DGNB, a francia HQE vagy éppen az összes közül a legholisztikusabb szemléletű, az emberi egészséget előtérbe helyező WELL minősítéssel. Az eredményeket statisztikai módszerekkel elemezték a következő tanulságokkal: 

Aktív design
A minősített épületben dolgozók 64 %-a gondolja úgy, hogy az iroda dizájnja lehetővé teszi számára az aktív, mozgásban gazdag életformát, míg a nem minősített épületeknél ez az arány csak 17 %. 
Növények
A válaszadók 54 %-a gondolja úgy, hogy lehetne több irodai növény a környezetében, viszont jó hír, hogy minél újabb az épület annál jobb a helyzet és ezt a dolgozók nagyra is értékelik.  
Hőérzet
A kutatásban résztvevők többségének jó a hőérzete a munkahelyén, de azért nagyjából minden negyedik megkérdezett megfogalmazott valamilyen panaszt. Közülük a legtöbben nem minősített épületben dolgoznak. 
Levegőminőség
A köztudatban az él, hogy a lengyel irodák levegőminőségével nincs különösebb gond, mégis a résztvevők mindössze 44 %-a érzi úgy, hogy a saját irodájában jó a levegő, közülük is többségében azok nyilatkoztak pozitívan, akik minősített épületben dolgoznak. 
Akusztika
A kutatás egyik fontos megállapítása, hogy a zajszintnek és az épület jó vagy éppen rossz akusztikájának milyen nagy szerepe van a dolgozók közérzetében és, hogy mennyire tudnak hatékonyan dolgozni. Mégis az interjúalanyok több, mint harmada küzd a magas zajszinttel. Az épület kora és az, hogy minősített épületről van-e szó, nem mutatnak különösebb összefüggést, holott mindegyik minősítésnek van vagy vannak elemei, amik az akusztikai komfortot hivatottak szolgálni. Erről itt talál egy kutatást aki el szeretne mélyedni benne. A WELL szabvány az akusztikára is nagy hangsúlyt fektet, ami akár formálhatja, érzékenyítheti is a hazai beruházók és a mérnöktársadalom szemléletmódját is ezen a téren.

A teljes cikket itt olvashatják.

Kép forrása: HB Reavis
 

Forrás: http://mn6.hu/hirek/minositett-irodaban-boldogabb-az-elet/

<< Vissza a főoldalra