Established Member of the

HuGBC

Mit kíván a magyar munkavállaló? – WELL igények az irodákban

Az OfficeXPO-n megrendezett első WELL Building konferencián megismerhettük az MN6 Energiaügynökség Offisevennel közös irodapiaci kutatását, amely a munkahelyi jólléttel kapcsolatban kérdezte az alkalmazottakat túlnyomórészt nagyvállalati környezetben.
1

Idén nyáron az energetikával és WELL tanácsadással is foglalkozó MN6 Energiaügynökség (HuGBC tag) az Offisevennel közösen felmérte egy több mint háromszáz fős mintán az irodai dolgozók igényeit a munkahelyi jólléttel kapcsolatban, vagyis milyen technikai megoldások és WELL szempontok fontosak számukra. A kérdezettek többsége nagyvállalati környezetben dolgozik, ahol fokozottabban érvényesülnek a globális munkakultúra trendek.

A wellbeing tágabb értelemben illeszkedik az utóbbi időben egyre nagyobb népszerűségnek örvendő WELL egészséges épület-minősítő rendszer szempontjaihoz, amely az irodaházak belső tereire és a dolgozók munkakörnyezetére fókuszál. Többek között a levegő minőségét, a természetes fényt vagy éppen a táplálkozást is górcső alá veszi.

Az online kérdőív válaszai szerint a technológiai megoldások közül legtöbben automatizált frisslevegő-befúvást (66%) és természetes napfényt idéző világítási rendszert (55%) szeretnének, amelyek a WELL minősítési rendszer lényeges elemei. Továbbá fontosnak ítélik az elektromosan állítható magasságú asztalt, a hőmérsékletszabályozást a termosztát segítségével, a zónánkénti hő- és fénybeállításokat és a jelenlét-érzékelőket.

Vagyis jól látható, hogy a nagyvállalati környezetben a jelentős alkalmazotti létszám miatt érdemes különböző megoldásokkal növelni a kényelmet és a hatékonyságot, hiszen az egyterű irodákban egyre nagyobb probléma a zsúfoltság és a zaj, egyre fontosabb a változatos terek (pl. fókuszszoba, közösségi tér, konyha) kialakítása – az egyes tevékenységek elkülöníthetősége érdekében –; valamint az intimszféra és a közösségi élet megfelelő egyensúlyának megteremtése.

Wellbeing minden szinten

A wellbeing szintén globális trend az irodapiacon, nem véletlenül a válaszadók 73%-a nagyon fontosnak gondolta, hogy a munkáltatója törődjön az egészségével, míg általában 95% ítéli meg fontosnak ezt a szegmenst. Ide, vagyis az ergonómia témakörébe tartozik, hogy a megkérdezettek kétharmada szeretne állítható magasságú asztal mellett dolgozni, így néha állva is elláthatná a feladatait, hiszen a változatos testpozíció jótékony hatást gyakorol az akár 6-9 órás üléstől túlterhelt gerincoszlopunkra. Érdekes adat, hogy 7,5%-uk már ilyet használ, vagyis még jócskán van hová fejlődnünk.

Az álló munkaállomások, emelhető asztalok és az alternatív munkaállomások ugyanis segítik az izomzat változatosabb mozgatását, a kellemesebb közérzetet, vagy akár így fel is frissülhetünk, ami összességében növeli a koncentrációképességünket és a munkánk hatékonyságát.

Az irodai zaj az egyterű irodákban az egyik legfontosabb negatív hatás, amelyet ma már különböző közösségi terekkel, telefonfülkékkel, akusztikai, zajcsillapító elemekkel lehet ellensúlyozni. A válaszadók több mint fele érzi zajosnak a munkahelyét, ami csökkenti a hatékonyságot és a koncentrációt. Szerencsére csupán 12,5%-uk nyilatkozott úgy, hogy nagyon zajos az irodájuk.

A fényviszonyok nem csak a feladatok ellátásában befolyásolják a dolgozókat, hanem a cirkadian, vagyis a napi biológiai óra ritmusra is hatást gyakorolnak. A nem megfelelő fényviszonyok akár alvásproblémákat is eredményezhetnek, ezért a WELL irodák kiemelten foglalkoznak ezzel a szegmenssel. A természetes fény mennyiségével egyébként a válaszadók több mint fele elégedett, azonban csaknem a másik felük munkaállomását részben vagy egyáltalán nem éri természetes fény, 14% pedig abszolút mesterséges fénynél dolgozik.

„Összegezve a felmérés eredményeit, kijelenthetjük, hogy a WELL minősítés ismerete nélkül is megfogalmazódott a felmérés résztvevőinél a WELL legfontosabb szempontjainak fontossága, a munkájukra gyakorolt hatását érzékelik. Érdekes tanulság volt, hogy felkínált technológiai újdonságok közül azok voltak népszerűek, amelyek a belső komfort tényezőket befolyásolták elsősorban, a közérzetükön javítottak. Van igény az egészséges munkakörülmények megteremtésére, és ez mindkét fél számára pozitív hozadékkal jár, hiszen a munkavállaló egészségesebb és hatékonyabb lesz. Ennek teljes körű útmutatásában és kommunikációjában a WELL minősítés a legjobb eszköz lehet, így elkerülhetők a félmegoldások, kizárólag a dizájnra összpontosító irodakialakítások” – hangsúlyozta Kovács Emese, az MN6 Energiaügynökség társalapítója.


A cikk itt folytatódik. 

Forrás: http://realista.hu

<< Vissza a főoldalra