Established Member of the

HuGBC

Mitől lesz zöld egy ingatlanprojekt?

Nehéz dolga van manapság annak, aki a pénzét valódi zöld vagy fenntartható ingatlanprojektbe fektetné, hiszen nagyjából minden projekt így hirdeti magát, sőt ESG ingatlanbefektetések is elérhetőek, amelyekről feltételezzük, hogy átlátható, egységes kritériumrendszer alapján valaki azokat átvilágította. Az EU felismerve a problémát az ellenőrizetlen „zöldítéssel” kapcsolatban, lépett az átláthatóság és a számszerűen meghatározott követelmények irányába.
1

Az Európai Parlament és a Tanács életre hívta az úgynevezett EU Taxonómiát, amely egy olyan keretrendszert határoz meg, ami segít meghatározni, hogy az egyes gazdasági és ipari tevékenységek fenntarthatónak bizonyulnak-e. A rendelet által érintett tevékenységek között megtaláljuk többek között: az erdőgazdálkodást, gyártást, energetikát, víz- és szennyvíz-gazdálkodást, közlekedést és szállítmányozást, infókommunikációt és az építőipart.

Ezzel összhangban, a Magyar Nemzeti Bank 2021. augusztus 31-én meghirdette a Zöld vállalati és önkormányzati tőkekövetelmény kedvezmény programját, majd pedig 2022. márciusában kiterjesztette annak feltételeit, ezzel végeredményben egy zöld finanszírozási ösztönzőt hozott be a kereskedelmi bankok hitelezési mechanizmusába.

Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy bizonyos ”zöld” célú tevékenységek hitelezése során a megfelelő követelmények teljesülése esetén ún. tőkekövetelmény kedvezmény vehető igénybe. Ingatlanokkal kapcsolatosan például 5 illetve 7% lehet a kedvezmény mértéke. Ezzel a hitelintézeteket ösztönzik, hogy minél több zöld projektet finanszírozzanak, mert azokkal érdemben csökkenthetik saját tőkekövetelményüket, amelyet az MNB a bankrendszer stabilitásának biztosítása céljából vár el.

A MNB és a HuGBC közös munkával megalkottak egy olyan feltételrendszert, amely ugyan alapul veszi az EU Taxonómiát, ugyanakkor azt a magyar gazdasági és ipari sajátosságok és lehetőségek tükrében mondhatni jóval inkább teljesíthetővé teszi.

A cikk a Net Média Zrt. tulajdona, mely itt olvasható teljes terjedelemben.

Szerzők: Kovács Emese és Esztergály Levente (MN6 Energiaügynökség, HuGBC tag)

Forrás: http://www.portfolio.hu

<< Vissza a főoldalra