Established Member of the

HuGBC

MNB Zöld Ajánlás pénzügyi intézményeknek

A dokumentum elvárásokat fogalmaz meg az éghajlatváltozással kapcsolatos és a környezeti kockázatok kezelését illetően, valamint a bankok üzleti tevékenységében a környezeti fenntarthatósági szempontok érvényesítésével kapcsolatban. Az ajánláshoz a HuGBC is fogalmazott meg javaslatokat, melyet más civil szervezetek véleményével együtt egy Tudástár összegez.
1

Az MNB a szabályozás tervezetét – az érintett szakmai érdekképviseleti szervek szakmai egyeztetése mellett – a téma fontossága miatt társadalmi egyeztetésre is bocsátotta. Mind a bankoktól, mind pedig a civil szervezetektől számos építő jellegű hozzászólást érkezett, melyeket a jegybank beépített az ajánlás végleges szövegébe, illetve egy (anonimizált) táblázatban összesítve is elérhetővé tett honlapján. A javaslatok alapján többek között a vállalatirányítással kapcsolatos elvárások, a saját ökológiai lábnyomra vonatkozó elvárások, illetve a klímaváltozásra, mint üzleti lehetőségre fókuszáló részek kerültek finomításra, javításra.

A Magyar Nemzeti Bank az ajánlás kapcsán egy önértékelési felmérés, valamint egy akcióterv kidolgozását, továbbá annak részére való megküldését várja el a hitelintézetektől 2021. szeptember 30-ig, melynek megvalósítását is folyamatosan nyomon követi majd.

A publikációval egyidőben a jegybank egy Tudástár gyűjteményt is közzétesz a Zoldpénzugyek.hu honlapján a hitelintézetek számára. Ez utóbbi praktikus példákkal, jó gyakorlatokkal és felhasználható adatokkal, valamint módszertanokkal kapcsolatos források összeállításával nyújt segítséget a bankoknak, hogy minél hamarabb és minél nagyobb mértékben megfeleljenek az ajánlásnak. A HuGBC ajánlása is itt kapott helyet.

A teljes cikk itt olvasható.

Forrás: http://mnb.hu

<< Vissza a főoldalra